InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

NAJEZDA: Komarci “k’o rode”, zaprašivanje tek sledeće nedelje

Autor: Branko Vukašinović
12:10 | Sreda, 25 04 2018

U Kragujevcu je sa dolaskom lepog vremena počela i najezda komaraca, a prva ovogodišnja akcija tretiranja zelenih površina protiv ovih insekata biće izvedena tek sledeće nedelje. Iz loklane samouprave poručuju da je plan da u narednim mesecima bude izvedeno nekoliko akcija zaprašivanja komarac i krpelja, a da je za te namene iz gradskog budžeta izdvojeno 835.000 dinara. 

Do 27. aprila ove godine realizatori usluga treba da predlože Gradu kao naručiocu usluge Operativni plan koji podrazumeva dinamiku deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije. Očekivano je da se početkom maja meseca otpočne sa  uništavanjem komaraca“, izjavio je za InfoKG načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Nikola Ribarić.  

Akcijama će, kao i do sada, biti obuhvaćeni uže gradsko jezgro, jezero Bubanj, Šumarice, Košutnjak, parkovi, zelene površine, travnjaci i posebno ugroženi delovi naselјa. Nadležni podsećaju i da se tretiranje izvodi uređajima sa zemlјe, sredstvom koje je bezopasno za lјude. Preparati koji se koriste za suzbijanje komaraca i krpelja mogu nepovoljno delovati na pčele.

Pored novca za uništavanja komarac i krpelja, iz gradske kase je izdvojeno i gotovo 1,5 miliona dinara za deratizaciju.

Sistematska deratizacija podrazumeva sistematsko tretiranje što većeg broja šahti, kanalizacione mreže i objekata na određenoj teritoriji, kao i tretiranje što veće površine parkova, grobalјa, deponija i priobalјa reka, radi uništavanja glodara (pacova i miševa) u cilјu svođenja njihovog broja na tolerantni nivo“, rekao je Ribarić. 

Iz Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu podsećaju da deratizacija, dezinfekcija i dezinsekcija predstavlјaju važne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, koje se preduzimaju u cilјu održavanja higijene i smanjenja, zaustavlјanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uklanjanja prisustva štetnih zglavkara, glodara i  mikroorganizama, kao važnih činilaca u nastanku zaraznih bolesti.