Najhumanija sredina: Kragujevac drugi grad po dobrovoljnom davalaštvu

Subota, 16 Jun 2018 13:00Autor: Jovana Mladenović

U Crvenom krstu Srbije u Beogradu, povodom obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, upriličena je svečanost na kojoj su, tradicionalno, uručena najviša priznanja za “Za najhumaniju sredinu“, a odlikovan je i Grad Kragujevac. Sa ostvarenih 4,3 odsto prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika, drugi je grad u Srbiji po rezultatima.

Ove godine priznanje “Za najhumaniju sredinu“ dodeljeno je predstavnicima tri grada i sedam opština iz Srbije koji su motivisali najviše stanovnika za ovaj humani čin. Među dobitnicima ovog priznanja, na osnovu ostvarenih rezultata u prethodnoj godini najhumaniji gradovi Požarevac, Kragujevac, Bor, Inđija, Lazarevac, Bačka Palanka, Lajkovac, Despotovac, Zemun i opština Preševo, 

Grad Kragujevac sa ostvarenih 4,3 odsto prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika, drugi je grad u Srbiji po rezultatima i već treću godinu zaredom dobija ovo prestižno priznanje. 

Inače, Crveni krst Srbije ovo priznaje svake godine dodeljuje 14. juna na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, koji je utvrđen datumom rođenja austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera. Ovaj bečki lekar je otkrio krvne grupe kod čoveka, zbog čega mu je 1930. godine dodeljena Nobelova nagradu. Od 2004. godine dan najhumanijih ljudi, različitim manifestacijama, obeležava se širom sveta u cilju podizanja svesti o značaju trasfuzije krvi u spašavanju ljudskih života i unapređenju zdravlja. Pored toga, upućuje se i apel svima da se priključe ovom humanom činu i redovno daju krv.

Najnovije vesti iz ove kategorije