InfoFoto: Humanitarna fondacija Budi human

Najlepša vest dana: Prikupljen novac za operaciju srca bebe Tare

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Četvrtak, 18 05 2023

"Sa velikom radošću, prenosemo vam divnu vest - dobili smo potvrdu od Fondacije Budi human - prikupljen je potreban novac za hitnu operaciju srca naše Tare!", navode se na Facebook grupi "Za Tarino srce". Ovo je verovatno najlepša vest koju ćete danas pročitati.

"Svi zajedno "overili smo joj vizu" za hiruršku intervenciju u nekoj od svega par klinika u Evropi, koje mogu da izvedu tako delikatan zahvat na srcu.
Uspeli smo to da uradimo u roku u kom nismo ni sanjali da ćemo uspeti, za svega nekoliko dana. Tolika količina brižnosti, lavina ljubavi i solidarnosti, koja je stizala kako od najbližih, tako i od znanih i neznanih, kako iz našeg Kragujevca, tako i iz svih ostalih delova Srbije, inostranstva, duboko je dirnula Tarine roditelje. Zato su nas zamolili da ovim putem u njihovo ime istaknemo najdublju zahvalnost svima koji su na bilo koji način pružali podršku u ovoj kampanji, bilo konkretnim donacijama, bilo deljenjem informacije o ovoj borbi na svaki mogući način. Posebnu zahvalnost, istakli su, duguju Fondaciji Budi human, koja je u najkraćem roku pružila neophodnu podršku i na kraju omogućila da u ovu borbu uđemo sa neophodnom "infrastrukturom". Takođe, ovom prilikom pozivamo sve vas koji ste pomogli da ostanete takvi divni, empatični prema ovakvim akcijama! Ne okrećite glavu, jer je neslućena količina ljubavi i sreće koja se koja se prenese zajedništvom kada se neko nalazi u ćorsokaku, bez izlaza. Kada zajedništvom i solidarnošću nekome pružimo šansu da živi! 
Beba Tara zahvaljujući svima vama sada može da uradi ono što radi od rođenja, da nastavi da se bori! U narednim danima u konsultacijama sa doktorima, njeni roditelji će odlučiti kada i u kojoj će klinici da se obavi neophodan hirurški zahvat! Svi verujemo u nju. I u Božiju pomoć", navodi se u objavi.

Podsetimo, Kragujevčanki Tari Todorović, staroj dva meseca, dijagnostikovana je Fallotova tetrad, urođena kombinovana anomalija srca, i hitno je bilo potrebno oko 60.000 evra za operaciju u inostranstvu. 

Tara je prvo dete iz kontrolisane trudnoće, rođena 22.03.2023. godine prirodnim putem. Po rođenju, na prvom pregledu ustanovljen je šum na srcu zbog čega je konsultovan kardiolog.

Na ultrazvučnom pregledu dijagnostikovana je Fallotova tetrada - urođena kombinovana anomalija srca (Dg. Q21.3 Tetras Fallot) odnosno njen teži oblik DORV (double outlet right ventricle) - defekt pregrade komora srca sa suženjem ili pregradom, začepljenošću ušća plućne arterije, desnom pozicijom aorte i zadebljanjem desne komore.

Simptomi ove srčane mane su ubrzano disanje, ubrzan rad srca, znojenje, zamor tokom hranjenja, slabo povećanje telesne težine, plava boja kože, usana i noktiju, šum na srcu. Operacija je neophodna i potrebno je da se uradi između 3-6 meseca života, a po saznanjima roditelja možda će biti potrebno i više od jedne operacije.