Najradosnije mesto u Kragujevcu: Proslavljanje rođenja dece na nesvakidašnji način (FOTO)

Ponedeljak, 04 Februar 2019 12:00Autor: InfoKGFoto: Blic

Najradosnije mesto u Kragujevcu je bez sumnje drugi spart ovdašnjeg Kliničkog centra, a to dokazuje na hiljade ispisanih poruka na svakom centimetru “zidova sreće”, kako ih popularno zovu, piše Blic.  

Na drugom spratu Kliničkog centra Kragujevac, u hodniku i na stepenicama, malo je mesta ne samo za poruke, već i za ljude koji tu dolaze najsrećnijim povodom koji životu daje osnovni smisao. Dok jedni dovode, užurbano, žene na porođaj, drugi ih izvode zajedno sa bebama... 

Nisu išarani samo zidovi, malo je mesta za toliko beba, pa su srećni očevi, tetke, babe i dede, stričevi i strine, braća i sestre, raznim stilovima i sredstvima upisivali datume i imena svojih najmilijih i po plafonima, liftovima... Ispisane su olovkama, flomasterima, pa čak i sprejovima. Ima ih i odštampanih na pločicama. I širi se, na opštu radost, ova galerija najlepših uspomena i radosti svakoga dana. Išarana su i vrata direktora klinike, hidranti, sve što je imalo i pedalj slobodnog mesta.

Direktor Kliničkog centra, dr Predrag Sazdanović, kaže za Blic da je porodilište renovirano pre pet godina, ali da je vreme da se zidovi okreče.

Sredstvima iz fondacije Dragice Nikolić je obnovljeno porodilište. Za to vreme je rođeno preko 11.000 beba, i roditelji su odlučili da svoje najsretnije trenutke ovekoveče na zidovima. Bez obzira da li je to dečak ili devojčica, pisali su poruke. Mi ih zovemo „zidovi sreće“, ali moramo da ih prekrečimo zbog zakonskih obaveza. Pitamo, makar ovim putem, javnost da li treba da ih prekrečimo, jer više mesta nema za nove poruke. Tako da i novim roditeljima omogućimo da napišu nešto. Razmišljamo i o tome da ovo što sada postoji na neki način sačuvamo, da napravimo fotografije i neku galeriju gde će sve ove emotivne poruke biti sačuvane”, kaže za Blic Sazdanović. 

Marija Ćećarić je pre dve godine rodila ćerku Miu. Ali došla je sa njom zbog drugarice koja čeka porođaj. I, na vratima, pronašla je svoju poruku...

Moja kći Mia se rodila 14. jula 2016. godine. Porođaj nije bio lak, ali se sve završilo kako treba.Tada je moj muž Miloš napisao poruku na vratima. Evo, sada sam došla ovde zbog drugarice, i pokazala ćerki. Smeje se. I ja sam srećna kada sam videla da ovo postoji i dalje i da je niko nije izbrisao”, priča za Blic Marina Ćećarić.

Dok čeka svoju ženu i bebu, Đorđe Pantić iz Topole koristi vreme i malo slobodnog mesta da i on napiše poruku. Traži flomaster, pozajmljuju mu ga drugi. Piše, i smeje se. Ne bez razloga, jer je dobio trećeg sina, Kostu.

Lepo je ovo sve, mada izgleda čudno. Ali ja pišem već treću poruku. Voleo bi da se sve ovo sačuva. Ali i da drugi imaju mesta da se upišu”, kaže za Blic Đorđe.

I dok rukovodstvo Kliničkog centra razmišlja šta da uradi, a da sačuva sve poruke, i da istovremeno obezbedi mesta za nove, „zidovi sreće“ u Kragujevačkom porodilištu se pune novim porukama. 

Izvor: Blic

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije