Info

Nakon dvoipomesečne pauze zakazana sednica SG: Na dnevnom redu čak 31 tačka, očekuju se dopuna materijala i predlog za gradskog većnika

Autor: Jovana Mladenović
14:50 | Petak, 19 03 2021

Nakon dvoipomesečne pauze, redovna sednica Skupštine grada Kragujevca, 6. po redu, zakazana je za petak, 26. mart, sa početkom u 9 časova. Kako bi se odvijala u skladu sa epidemiološkim merama, biće održana u Amfiteatru Pravnog fakulteta. Na dnevnom redu je čak 31 tačka, a očekivanja su da će biti i dopune materijala.

Prethodna redovna sednica Skupštine grada održana je 29. decembra 2020. godine, a sednica po hitnom postupku 8. januara tekuće godine.

- Očekuje nas obiman Dnevni red, u osnovnom materijalu je 31 tačka, s obzirom na to da je prethodna sednica po hitnom postupku održana u januaru, očekujemo još materijala za dopunu, rekao je predsednik SG Miroslav Petrašinović na konsultaciji sa šefovima odborničkih grupa.

Pred odbornicima sledećeg petka, pored usvajanja godišnjih izveštaja za 2020. godinu, naći će se predlozi rešenja o davanju saglasnosti na finansijske planove i programe rada ustanova kulture za 2021. godinu kao i rada ustanova socijalne zaštite i zdravstva. Iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja odbornici gradskog parlamenta odlučivaće o planovima generalnih i detaljnh regulacija gde se pristupa izradi određenih planova, rekao je predsednik Petrašinović.  Na šestom redovnom zasedanju doneće se odluka o javnim raspravama koja definiše rok o trajanju javne rasprave  kada se donosi budžet ili druga planska dokumenta ili dokumenta kojima se predviđaju određena investiciona ulaganja, da taj rok mora biti sedam dana. Ovom odlukom, kaže predsednik,  pristupa se izradi strategije kada je u pitanju stambena politika u gradu Kragujevcu. Pored toga donosi se programski dokument kada je u pitanju Lokalni ekonomski razvoj Kragujevca za period 2021-2023. godinu. Zakon predviđa eksternu reviziju završnog računa, a kako državna revizorska institucija grad Kragujevac nema na godišnjem planu, odbornici će odlučivati o odgovarajućoj licenciranoj finansijskoj instituciji koja će taj posao uraditi za grad Kragujevac za 2020. godinu.

Pred odbornicima će se naći i odluka kojom se definiše program kontrole hrane na gradskim tržnicama, kvaliteta vode za piće sa javnih česama ali i prevencije i kontrole epidemije Kovid-19 na teritoriji grada Kragujevca .

Odbornici gradskog parlamenta davaće saglasnosti na statut javno –komunalnih preduzeća u delu gde ih usklađuju sa osnivačkim aktama, za zaduženje tih preduzeća u roku do godinu dana saglasnost daje Gradsko veće a odlučivaće i o davanju saglasnosti na odluku Nadzornog odbora JKP Šumadija o nabavci mehanizacije za putnu infrastrukturu i drugim sredstvima neophodnim za obavljanje delatnosti, istakao je Petrašinović. Još jedna odluka vezana za JKP Šumadija je promena osnivačkog akta u delu proširenja poslova i to u održavanju javne rasvete na teritoriji grada.

Kroz dopunu materijala očekuje se da stigne i predlog za izbor novog člana Gradskog veća, a u okviru tačke imenovanja, postavljenja i razrešenja pored direktora Apotekarske ustanove Kragujevac odbornici će birati glavnog gradskog urbanistu a sasvim izvesno i direktore Knjaževnsko srpskog teatra i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.