Info

Napušteni ljubimci čekaju Kragujevčane na druženju i nadaju se da će pronaći dom

Autor: Jovana Mladenović
14:12 | Sreda, 05 04 2017

Povodom Svetskog dana napuštenih životinja, Udruženje "Crvena šapica" organizuje veliku akciju druženja sa napuštenim ljubimcima i njihovog udomljavanja u nedelju, 9. aprila od 12 do 18 časova ispred "Plaze".

Za napuštene i povređene ljubimce o kojima brine "Crvena šapica" svi sugrađani dobre volje mogu da ostave i donacije za lečenje.

Procenjuje se da 77 odsto ukupne svetske populacije pasa i mačaka nema dom.

Postoje dva datima koja su posvećena napuštenim životinjama napuštenim životinjama, 4. april i treća subota avgusta. Inicijativa da ove životinje imaju svoja dva dana u godini potekla je od holandskih aktivista, a sve u cilju podizanja svesti ljudi o važnosti ovog problema.

Pravi smisao pojmu odgovornog vlasništva daju pojedini vlasnici, udruženja za zaštitu životinja i njihovi volonteri, ali je njihov doprinos u odnosu na veličinu ovog problema mali. Čipovanje, vakcinisanje a pre svega sterilizacija, što su neki od glavnih postulata odgovornog vlasništva, još uvek nisu ustanovljeni kao obavezni, pa i dalje ima vlasnika koji ova pravila zanemaruju. Životinje koje žive na ulici, prepuštene su same sebi, pa su česte žrtve zlostavljanja, mučenja, a stalno su izložene i različitim opasnim bolestima.