Info

Naredne godine početak gradnje zgrade FILUM-a

Autor: InfoKG
12:42 | Subota, 14 08 2021

Izgradnja zgrade Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu trebalo bi da počne tokom naredne godine, kazao je za RTK gradonačelnik Nikola Dašić.

Garant za to biće Sporazum o realizaciji projekta izgradnje i opremanja nove zgrade FILUM-a koji će gradonačelnik potpisati sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Posle skoro dve decenije nazire se kraj podstanarskih muka Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Gradsko veće dalo je saglasnost gradonačelniku Nikoli Dašiću da zaključi Sporazum o realizaciji Projekta izgradnje i opremanja nove zgrade fakulteta sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

FILUM je prepoznat kao jedan od 15 prioritetnih projekata za čiju je realizaciju ukupno obezbeđeno 95 miliona evra.

Zgrada FILUM-a nalaziće se sa desne strane Ekonomskog fakuleta.

Resorno ministarstvo finansiraće gradnju i opremanje kroz okvirni kreditni Sporazum sa Bankom za razvoj Saveta Evrope.

Glavnim arhitektonsko – urbanističkim projektom predviđena je izgradnja funkcionalnog objekta bruto površine 8078 kvadrata.

Grad Kragujevac se Sporazumom obavezuje da izvrši prenos prava javne svojine u svojinu Republike Srbije, kao i da finansira izradu izmene i dopune projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju objekta FILUM–a.

Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu osnovan je u aprilu 2002. godine i od tada nema svoje prostorije.

U okviru fakulteta postoje tri odseka – Odsek za filologiju, Odsek za muzičku umetnost i Odsek za primenjenu i likovnu umetnost, koje pohađa oko 2.000 studenata.

Izvor: RTK