Info

Naselje Aerodrom dobilo novi park: Staze, klupe i 162 sadnice (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Sreda, 29 12 2021

Naselje Aerodrom bogatije je za park, čije opremanje je obezbeđeno projektom "Uređenje zelenih površina za čistiju sredinu i zdraviju omladinu", koji je finansiran od strane poljske razvojne saradnje Ministarstva spoljnih poslova te zemlje. Izgrađene su nove stazice za pešake, postavljene klupe i posađene 162 sadnice drveća i žbunastog rastinja.

Ambasador Republike Poljske u Srbiji Rafal Perl posetio je Kragujevac i sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem obišao ovu lokaciju na Aerodromu.

Aerodrom je, pored staza i klupa koje su postavljene, dobio i 162 nove sadnice drveća i žbunastog rastinja, a pravi rezultat očekuje se na proleće kada sve ozeleni.

U okviru projekta na izabranoj lokaciji u jednom od najnaseljenih i najvećih gradskih naselja postavljeno je 12 parkovskih klupa, zasađene su 44 sadnice četinara i lišćara, 118 žbunastog i ukrasnog šiblja, izrađeno je pet pešačkih staza, ugrađeni su ivičnjaci i behaton ploče.

- Ponosan sam i veliko mi je zadovoljstvo što sam već četvrti put u Kragujevcu, gde smo zajedno sa lokalnom samoupravom realizovali jedan od najvećih projekata finansiranih od strane razvojne saradnje Ministarstva spoljnih poslova Republike Poljske. Ove godine imamo 6 novih projekata u Srbiji kojima su u fokusu zaštita životne sredine, ali i početkom naredne godine biće otvoreni konkursi za sredstva iz poljske razvojne pomoći, rekao je ambasador Republike Poljske u Srbiji Rafal Perl.

Podsetimo, Aerodromci su u proteklom periodu umnogome negodovali zbog toga što su, usled izgradnje parkića, okolne travnate površine oštećene i što se po postojećim stazama raznosi velika količina blata. Portal InfoKG pisao je o ovom problemu, a kako će nadležni "popraviti stvar" pročitajte OVDE.

Perl je podsetio na dinamične odnose dveju zemalja, kako na političkom tako i na planu ekonomije: Poljska je osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, a imamo i veoma dobru saradnju i na nivou kulture i lokalnih samouprava, a što je najvažnije - postoje i traju dinamika i kontinuitet u toj saradnji. Mnogo je sličnosti među našim narodima od jezika, kulture, istorije, prijateljski i gostoljubiv odnos prema susednim narodima...

Pre obilaska parka na Aerodromu, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić upriličio je prijem u Skupštini grada za Rafala Perla.

Galerija slika