InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Nastavak izgradnje CENTARA IZVRSNOSTI krajem februara

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Petak, 08 02 2019

Izgradnja Centara izvrsnosti u Kragujevcu trebalo bi da bude nastavljena krajem ovog meseca, dok je plan da svi radovi budu okončani u novembru 2019., izjavio je za InfoKG rektor ovdašnjeg Univerziteta, Nenad Filipović. Dodaje da je do prekida izgradnje i prologiranja rokova za završetak radova došlo zbog kadrovskih promena u Jedinici za upravljanje projektima i papirologije. 

U kontaktu sa direktorom Jedinice za upravljanje projektima, preko koje ide finansiranje te izgradnje. On mi je rekao da su u toku pregovori, odnosno završetak papirologije za nastavak, odnosno potpisivanje ankesa ugovora, i to smo završili. Očekuje se sada, čim pre da se nastave ti radovi. Došlo je do nekih kadrovskih promena u Jedinici za upravljanje projektima i praktično je tu došlo do zastoja u plaćanju, odnosno rešavanju papira oko plaćanja. Tako da očekujem da to sada krene svojim tokom”, izjavio je za InfoKG rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović.

Objekat površine 11.500 kvadratnih metara, gradi se u neposrednoj blizini Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Vrednost ove investicije je 14 miliona evra. Novac je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke, a u finansiranju učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu.

Izgradnjom Centra izvrsnosti biće omogućeno povezivanje različitih naučnih disciplina – medicine, biologije, biomedicine, hemije, tehničkih i inženjerskih nauka i biomedicinskog inženjeringa. Pored toga, po prvi put u našoj zemlјi biće stvoreni uslovi za istraživanje, čuvanje i primenu matičnih ćelija. U Centrima izvrsnosti biće angažovani mladi naučni radnici. 

Podsetimo, izgradnja objekta Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu počela je u decembru 2015. Kamen temelјac položen je 25. januara 2016., a prvobitni rok za završetak radova bio je april 2017. godine.