InfoFoto: zivojinmisic.rs

Nastavnica Prve kragujevačke gimnazije među najboljim edukatorima Srbije

Autor: Branko Vukašinović
12:20 | Ponedeljak, 06 03 2017

Nastavnica računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, Katarina Veljković jedna je od 16 najboljih edukatora Srbije za 2016. godinu, a ovo prestižno priznanje dodelilo joj je Udruženje “Živojin Mišić” u Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije u Beogradu.

Svi nagrađeni dobili su pored ličnog dela nagrade i po 100.000 dinara za unapređenje svog rada i projekte sa učenicima ili opremu.

Na prošlogodišnjem konkursu za Najbolje edukatore Srbije bilo je prijavljeno više od 300 kandidata, a 16 najboljih iz Kikinde, Kule, Karavukova, Bačke Palanke, Beograda, Novog Sada, Pančeva, Čačka, Kragujevca, Kruševca, Aleksinca i Niša, po oceni komisije dobilo je ovo prestižno priznanje.

Najviše su se vrednovali inovativnost i proaktivnost u radu sa učenicima. Odluku o najboljima donela je komisija koju su činili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centar za razvoj zaposlenih u obrazovanju, Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, Dragica Pavlović Babić, koordinatorka PISA istraživanja u Srbiji, kao i nagrađeni edukatori generacije 2014. i 2015. godine. Udruženje “Živojin Mišić” unazad tri godinu nagrađuje Najbolje edukatore Srbije.

Osnovni cilj Katarine Veljković kao nastavnika je da inspiriše i motiviše učenike za doživotno učenje, da ih podstiče na kreativnost i na to da postanu glavni pokretači promena u svojoj okolini. Koristi metode učenja kroz igru, formalne, ali i neformalne metode. Prilagodila je nastavu programiranja tako što je uvela robota u nastavu, jer smatra da robotika kod učenika razvija širok spektar veština za 21. vek. Nastavnica Katarina Veljković dobitnik je velikog broja nagrada.

Njen rad o primeni Lego robota, koji je prepoznat kao inovativan i njime je osvojila prvu nagradu za sadržaj na evropskom takmičenju “Microsoft European Innovative TeacherForum” 2007. godine koji je održan u Parizu. Tim učenika njene škole je bio jedini tim iz unutrašnjosti Srbije koji je učestvovao u First Lego League takmičenju.

Jedna je od osnivača interdisciplinarnog časa na temu “Filozofija Renea Dekarta” za koji je dobila prvu nagradu na konkursu “Kreativna škola” 2008. Jedna od prvih koja je u Srbiji koristila virtuelni svet u radu sa učenicima, a rad je nagrađen prvom nagradom na takmičenju “Let’s move teaching process to the limelight!” u organizaciji Open Discovery Space. Autor je bloga na kome predstavlja svoje projekte i različita iskustva obrazovnog karaktera. ComTrade ju je prepoznao kao dobrog edukatora i u saradnji sa njima razvija mobilnu platformu za učenje. Pred organizovanje republičkog takmičenja 2014. godine, organizovala je Hakaton u saradnji sa kompanijom ComTrade.

Član je nacionalne radne grupe za digitalno i online učenje u okviru “Otvorenog metoda koordinacije u obrazovanju” na nivou Evropske unije. Jedan je od realizatora IKT obuke za nastavnike koja je sprovedena u okviru evropskog projekta IPA 011.

Deo teksta preuzet sa sajta zivojinmisic.rs