InfoFoto: Printscreen/RTS

Naučnici u Kragujevcu prave softver kako bi olakšali posao lekarima

Autor: InfoKG
14:00 | Sreda, 22 04 2020

Naučnicima u svetu koji proučavaju koronavirus, kako bi shvatili njegovo brzo širenje i pokušali da ga zaustave, pridružuju se istraživači kragujevačkog Centra za bioinženjering, piše RTS. U saradnji sa Univerzitetom u Harvardu, rade na više projekata.

Na osnovu snimaka i drugih medicinskih parametara pacijenata obolelih od kovida 19, naučnici kompjuterskom simulacijom, sagledavaju različite simptome i pokušavaju da predvide tok bolesti. Na osnovu tih parametara, mogla bi da se odredi individualna terapija za svakog obolelog.

"Razumeti taj najbitniji deo u procesu razvoja bolesti, znači pomoći čoveku da ozdravi", kaže za RTS doc. dr Miloš Arsenijević.

Rukovodilac Centra za bioinženjering i rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović objašnjava da tako daju alat lekarima.

"Kada dođe novi pacijent, koji pod sličnim uslovima dobije slične rezultate u početku lečenja, da se zna da treba da preduzme odgovarujuće drugačije korake da ne bi došlo do nepovoljnog ishoda, odnosno do smrti", kaže prof. dr Filipović.

Koristeći algoritme koje su ranije razvili za prepoznavanje lica, na video-snimcima i fotografijama, istraživači razvijaju softver, koji na osnovu boje, otkrivana novozaražene i njihove konakate. Sličan sistem daje dobre rezulate u Kini i Južnoj Koreji.

Tijana Šuštečič, iz Centra za bionženjering, objašnjava da sistem funkcioniše na taj način što spajaju softver sa termalnom kamerom koji će pratiti temperaturu čoveka i videti, da li je on potencijalno zaražena osoba.

Softver se može povezati sa alarmom i postaviti neki prag i na osnovu te temperature, alarm se može oglasiti, na primer, iznad 37 stepeni, kaže istraživač Anđela Blagojević.

Istražuju se i nove metode testiranja na koronavirus zasovane na optomagnetskom sistemu. Dobijeni rezultati značili bi lakšu borbu sa virusom u budućnosti.

"Prednost ove metode u odnosu na pi-si-ar metode, jeste, pre svega, u brzini, i u limitu detekcije i podleže daleko manjim rizicima od kontaminacije", kaže istraživač Marko Živić.

Naučnici i istraživači kragujevačkog Centra za bioinženjering, razvijaju i domaći respirator, koji bi se koristio u bolničkim uslovima. 

Izvor: RTS