Info

NBS utvrdila model zbog epidemije: Kako do novca ako ne možete da odete na šalter?

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 02 08 2020

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, građani koje nisu u mogućnosti da odlaze u svoje banke kako bi podigle novac sa svojih računa, do sredstava u maksimalnom iznosu od 100.000 dinara mogu doći tako što će licu od poverenja dati jednokratno punomoćje, saopštila je NBS. 

Zbog aktuelne epidemiološke situacije Narodna banka Srbije donela je uputstvo o načinu privremene isplate novca s dinarskih i deviznih tekućih računa za građane koji ne mogu da dođu na šaltere, a ovim dokumentom omogućena je isplata u iznosu do 100.000 dinara mesečno ili u deviznoj protivvrednosti.

Ovu mogućnost mogu da koriste osobe starije od 55 godina, zatim osobe koje se nalaze na bolničkom lečenju, građani koji koriste usluge smeštaja za odrasle, oni koji nemaju poslovnu sposobnost, kao i lica koja ne poseduju platnu karticu ili su na izdržavnju zatvorskih kazni.

Do novca se može doći tako što će građani iz ovih kategorija ovlastiti osobu od poverenja putem jednokratnog punnomoćja, a obrazac je dat uz instrukciju i nalazi se na sajtu Narodne banke Srbije.

Ovlašćenje se može napisati i svojeručno, ali je potrebno da sadrži sve podatke koje je propisala Narodna banka.