InfoFoto: Ilustracija

Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah: Kragujevac obeležava Svetski dan bez duvanskog dima

Autor: Branko Vukašinović
14:45 | Četvrtak, 30 05 2019

Pod sloganom "Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah" u Kragujevcu se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima. Centralna manifestacija biće održana sutra od 9 do 11 sati u Tržnici na Aerodromu, tokom koje će biti organizovano testiranje pušača na nikotinsku zavisnost, merenje šećera u krvi i visine krvnog pritiska. 

U Kragujevcu se Svetski dan bez duvanskog dima obeležava brojnim aktivnostima. Cilј obeležavanja kampanje jeste skretanje pažnje javnosti da konzumiranje duvana predstavlјa značajan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti. 

Obeležavanje Svetskog dan bez duvanskog dima u Kragujevcu počelo je predavanjem o prevenciji konzumiranja cigareta, koje je održano u Medicinskoj školi “Sestre Ninković”. Potom je Institut za javno zdravlje organizovao za sve zainteresovane pušače Otvorena vrata savetovališta za odvikavanje od pušenja. U okviru obeležavanja ovog dana u Institutu za javno zdravlјe danas je održana edukacija za zdravstvene radnike "Pušenje i zdravlјe". 

Centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dan bez duvanskog dima biće održana sutra od 9 do 11 sati u Tržnici na Aerodromu, tokom koje će biti organizovano testiranje pušača na nikotinsku zavisnost, merenje šećera u krvi i visine krvnog pritiska. 

Institut za javno zdravlje Kragujevac ovu kampanja realizuje u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Domom zdravlјa, Zavodom za zaštitu radnika Zastava, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, Zavodom za stomatologiju, Medicinskom školom "Sestre Ninković", Crvenim krstom, Apotekom, JKP Šumadijom, Udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti i studenskim organizacijama.