InfoFoto: Arhiva

NE RADE skeneri u Kliničkom centru, pacijente šalju u Kraljevo i Čačak

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Četvrtak, 24 10 2019

U kragujevačkom Kliničkom centru nijedan od dva skenera za dijagnostiku ne radi već petnaestak dana, pa se zbog toga hospitalizovani pacijenti kojima je potrebna preciznija dijagnostika upućuju u opšte bolnice u Kraljevu i Čačku. To je potvrdio za InfoKG , v.d. direktora kragujevačkog Kliničkog centra, Predrag Sazdanović. Naglašava da će jedan skener biti u funkciji za desetak dana, a drugi oko 10. novembra. 

Klinički centar Kragujevac poseduje dva skenera za dijagnostiku, General Electric i Toshiba. Međutim, trenutno su oba u kvaru. Prema rečima, v. d. direktora ove zdravstvene ustanove, Predraga Sazdanovića, oba skenera ne rade već petnaestak dana.   

Dok ne rešimo problem sa skenerima, pacijente koji su hospitalizovani upućujemo na skenerske preglede u opšte bolnice u Kraljevu i Čačku. Za hitne slučajeve, kao što su povrede glave, i za decu koristimo takozvani mali skener koji se nalazi u Centru za onkologiju i radiologiju Kliničkog centra Kragujevac”, izjavio je za InfoKG Sazdanović. 

Najavljuje da će skener General Electric biti u funkciji najviše za 10 dana, dok će Toshiba biti popravljen do 10. novembra. 

S obzirom na to da Klinički centar Kragujevac pruža zdravstvenu zaštitu stanovništu sa šireg područja centralne Srbije na kojem živi više od 2 miliona ljudi, Sazdanović je rekao da za taj broj dva skenera nisu dovoljna. Najavio je krajem prošle godine da će kragujevački Klinički centar u prvoj polovini 2019. dobiti novi, najmoderniji skener, koji će nabaviti Ministarstvo zdravlja, preko kredita Svetske banke. Međutim, to se nije dogodilo. On kaže da je Ministarstvo zdravlja po tom pitanju uradilo sve što je trebalo, ali da, kako dodaje, zastoj pravi Svetska banka.  

Podsetimo, skener Toshiba u Kliničkom centru Kragujevac je i prošle godine bio oko mesec i po dana u kvaru, jer se čekalo na deo iz Japana.