InfoFoto: nocistrazivaca.rs

Nedelja istraživača Naučnog kluba Centra za obrazovanje Kragujevac

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Nedelja, 22 11 2020

U Evropskoj noći istraživača, 11. po redu, učestvovaće 28 gradova Srbije, ali ovog puta, usled epidemiološke situacije, online. U periodu od 23. do 27. novembra Naučni klub Centra za obrazovanje Kragujevac organizovaće Nedelju istraživača.

Naučni klub Centra za obrazovanje Kragujevac, treću godinu za redom organizovaće Nedelju istraživača, koja će započeti u Botaničkoj bašti virtuelnim obilaskom koji će predstaviti najinteresantnije stanovnike Botaničke bašte u Kragujevcu, uz zanimljive priče o njima.

Nakon toga, učesnici će imati priliku da se, kroz zanimljivo predavanje upoznaju sa Grandioznom lepotom grupa i ornamenata i tako povežu umetnost, matematiku i prirodu koja nas okružuje.

Viruelna šetnja kroz 3D laboratoriju povezaće sve koji vole engleski jezik, umetnost, nauku i istoriju u virtuelnom obilasku dva svetska muzeja, u Londonu i Njujorku.

Osnovci u Kraljevu imaće priliku da kroz „Arheološku igraonicu“ putuju kroz razne civilizacije i pri tome dešifruju hijeroglife i obrade „iskopani“ materijal koji su na putu pronašli.

Šta su boje? Kako utiču na naš život? Boje kroz istoriju? Boje u psihologiji? – samo su neka od pitanja na koja će se odgovoriti u predavanju o Bojama u nauci.

Naučna emisija Govor fosila! Upoznaće gledaoce sa promenama uslova i Živog sveta koje je planeta doživljavala u toku svog postojanja, Čarlsom Darvinom, njegovim životom i istraživačkim radom i fosilima (okamenjenim i živim).

Kroz šetnju Parkom nauke gledaoci će se upoznati sa solarnim farmama, solarnim panelima i problemima korišćenja neobnovljivih izvora energije.

U radionici Your Choice učesnici će imati priliku da naprave pravi izbor i ispitaju ulogu medija kroz analizu i razovj medijske pismenosti, veštine kritičkog mišljenja i komunikaciju na engleskom jeziku.

U toku noći istraživača, družićemo se kroz zanimljive oglede, lajv radionice, razgovore sa naučnicima i malo se takmičiti u Kvizu „Kulturno nasleđe Kragujevca“.

Najkreativniji osnovci i srednjoškolci će, kroz literarni konkurs „Nauka je svuda“ dati svoje viđenje nauke i poslati poruke kako se uz pomoć nauke može spasiti svet i šta znači živeti u nauci i za nauku.

Program Naučnog kluba Centra za obrazovanje Kragujevac realizuje se kroz projekat ReFocuS 3.0.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača moguće je pronaći na sajtu nocistrazivaca.rs