InfoFoto: arhiva

Nedelja zdravlja usta i zuba: Besplatni pregledi, edukacija mališana, performans

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Subota, 19 05 2018

Nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se u Kragujevcu nizom aktivnosti, a centralna manifestacija održaće se 23. maja od 11 do 13 sati u Pešačkoj zoni. Ove godine pokreće se i postupak javnih nabavki za pripremu izgradnje OP bloka za stomatologiju za osobe sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama, što je od izuzetnog značaja za region. 

U skladu sa ciljevima zdravlja do 2020. godine u fokusu su trudnice i deca u ranom uzrastu. Ove godine pokreće se postupak javnih nabavki za pripremu izgradnje OP bloka za stomatologiju za osobe sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama, što je od izuzetnog značaja za region. 

U Zavodu za stomatologiju radi 19 zubara u ordinacijama škola, vrtića, Zavoda i domova zdravlja. "Sa svojim pacijentima zubari govore o važnosti zdravlja usta i zuba i oralne higijene i podsećaju ih da je to važan faktor za očuvanje opšteg zdravlja kao i da je neophodno da imaju izabranog lekara i redovne preglede", rekao je na konferenciji dr Ranko Golijanin, direktor Zavoda za stomatologiju. 

Centralna manifestacija održaće se 23. maja od 11 do 13 sati u Pešačkoj zoni u okviru koje će biti održan performans i preventivni pregledi. U toku nedelje biće poseta deci u Aranđelovcu, Topoli, Rači, Kniću, Gruži, Batočini i Lapovu, a mališani vrtića Ciciban pripremaju prigodnu predstavu.

U toku dve nedelje sa mališanima u vrtićima u Šumadijskom okrugu razgovaraće se o oralnoj higijeni, pravilnom pranju zuba...

Povodom nedelje zdravlja usta i zuba Institut “Milan Jovanović Batut“ ove godine raspisao je konkurs za decu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola. Likovnim i literarnim radovima mališani će odgovoriti na temu Zdravi zubi u zdravoj porodici.

Nedelja zdravlja usta i zuba održava se u organizaciji Instituta za javno zdravlje, Zavoda za stomatologiju, u saradnji sa predškolskim ustanovama, i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca