InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Nema epidemije gripa, ambulante i dalje prepune: Da li će zimski raspust biti produžen?

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Ponedeljak, 25 05 2020

U kragujevačkom Domu zdravlja i dalje je povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, a sporadično se pojavljuju i oni sa simptomima virusa gripa tipa A, ali epidemija još uvek nije proglašena, potvrdili tu za Info KG u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Iz kragujevačke Školske uprave su za InfoKG poručili da za sada nema informacija da će zimski raspust biti produžen.  

U ambulantama Doma zdravlja i dalje je povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, tu su povišena temperatura, kašalj, kijavica, glavobolje, a sporadično se pojavljuju oni sa simptomima virusa gripa tipa A. Za razliku od prošle nedelje zabeležen je neznatno manji broj dece, koja se javlja sa ovim simptomima. 

Iz Dom zdravlja poručuju da još uvek nema potrebe za proglašavanjem epidemije, što je odluka u nadležnosti Instituta za javno zdravlje, koji je donosi na osnovu broja pacijenata.

Đački raspust koji je u toku daje nadu da će se broj obolelih smanjiti, jer se deca ne kreću u kolektivima. S obzirom na to da se u medijima pojavila informacija da se razmatra mogućnost da se iz preventivnih razloga zimski raspust produži, načelnik Školske uprave Kragujevac Goran Joksimović rekao je za InfoKG za sada nema informacija da će se to dogoditi. 

Iz Doma zdravlja apeluju na građane da bi uobičajene simptome i temperaturu tebalo da pokušaju u kućnim uslovima da leče dostupnim medikamentima za te svrhe, a ukoliko se ne povuku u roku od 2 do 3 dana, da se tek tada obrate lekaru. Roditelji iz najbolje namere i straha decu već s prvom temperaturom dovode lekaru, pa gužve u čekaonicama samo još više pogoduju širenju virusa.

Podsetimo, u kragujevačkom Kliničkom centru od 27. januara su zabranjene posete hospitalizovanim bolesnicima, u cilju sprečavanja širenja infekcije izazvane virusom gripa.