InfoFoto: kragujevac.rs - Ilustracija

NEMA gradnje bez sadnje u Kragujevcu: Za svaki novoizgrađeni objekat do 1.000 kvadrata investitor mora da posadi 10 stabala

Autor: InfoKG
08:00 | Sreda, 29 06 2022

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je zabranio gradnju objekata bez sadnje drveća. Ovo je jednoglasna odluka odbornika gradskog parlamenta, kojom Kragujevac želi da unapredi kvalitet života građana.

Za svaki novoizgrađeni objekat površine do 1.000 kvadratnih metara, investitori u Kragujevcu moraće ubuduće da posade deset novih stabala u gradu. Ako je stambeno – poslovni objekat preko 1.000 kvadrata, još po jedno na svakih 500 metara kvadratnih.

Investitore na to obavezuje odluka o sprovođenju Akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada. 

Ova odluka je doneta na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića i kruna je zelenih kapitalnih projekata započetih u Kragujevcu.

Zahvaljujući ubrzanom razvoju Kragujevca u poslednjih pet godina na svakom koraku niču novi stambeno – poslovni objekti. Samo prošle godine nadležna gradska uprava izdala je 1.389 odobrenja za izgradnju, što znači da je na tim parcelama posečena jedna šuma. A, Kragujevac ne može da raste i da se razvija na štetu zelene infrastukruture. Kragujevac teži statusu zelenog grada, a ovom odlukom korak je bliže tom cilju”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ova odluka o sprovođenju Akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ čija primena počinje 1. septembra.