InfoFoto: Ilustracija/mod.gov.rs

NEMA VIŠE KUĆNE IZOLACIJE: Zaraženi sa lakšim simtomima od sada idu u PRIVREMENE BOLNICE

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Petak, 10 04 2020

Odlukom Vlade RS kućna izolacija je ukinuta, što praktično znači da će se izolazija od sada sprovoditi samo u bolničkim uslovima. Osobe zaražene Korona virusom sa lakšim simptomima će morati da budu smeštane u privremene bolnice. Grad Kragujevac, podsetimo, za to je predložio državi hale Jezero i Gordana Goca Bogojević, kao i Šumadija sajam. Samoizolacija se, međutim, ne ukida.

Zaraženi virusom COVID 19 sa lakšim simptomima od sada će, umesto u kućnoj izolaciji, lečenje morati da provedu u privremenim bolnicama. Država je u startu za to opredelila prosttore u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a ostalim lokalnim samoupravama juče je data instrukcija da formiraju iste. Grad Kragujevac je, podsetimo, Vladi predložio državi hale Jezero i Gordana Goca Bogojević, kao i Šumadija sajam.

Pojedine grupe građana ipak će biti izuzete iz ove odluke, a to su trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom, lica na hemodijalizi i osobe sa nekontrolisanim hroničnim oboljenjima.

"Privremene bolnice, poput ne na sajmu u Beogradu, služiće više za izolaciju i sprečavanje širenja infekcije, nego za samo lečenje jer bi ono bilo moguće i kod kuće. Međutim, nema više igranja oko toga kako se sprovodi izolacija", objasnio je epidemiolog Predrag Kon, dok je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", Darija Kisić Tepavčević objasnila da se kućna samoizolacija ne ukida:"Ona se određuje kod osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima, a testiraju se kada dobiju simptome ili pre isteka perioda samoizolacije, a ne odmah, jer virus mora da se razmnoži da bi mogao da se detektuje".