InfoFoto: Jovan Živanović/GTO Kragujevac

NEPRIKLADNO I UVREDLJIVO FOTOGRAFISANJE po Šumaricama: Ni Muzej, spomenik V3 i humke nisu im sveti

Autor: Jovana Mladenović
10:30 | Subota, 07 03 2020

Zaposleni u Spomen-parku "Kragujevački oktobar" zabrinuti su zbog neprimerene pojave koju sve češće primećuju - da se sugrađani u neprimerenim, pa čak i uvredljivim pozama fotogtafišu ispred Muzeja "21. oktobar, Spomenika streljanim đacima i profesorima, pa čak i na humkama u samom Memorijalnom parku.

Tim povodom ova ustavova izdajala je saopštenje za javnost: 

Razumemo da za Kragujevčane Spomen-park ne predstavlja samo memorijalni, već i rekreativni prostor, kao i da ne postoje zakonske regulative kojima bi smo to mogli da sprečimo, ali zato na ovaj način apelujemo na elementarnu ljudsku pristojnost i poštovanje prema kragujevačkim žrtvama Drugog svetskog rata koje počivaju u Šumaricama.

Većina naših posetilaca, i iz zemlje i iz inostranstva, duboko dirnuti tragedijom koja se u Šumaricama desila 21. oktobra 1941. godine, takođe, ovekoveče svoje posete Memorijalnom parku brojnim fotografijama, ali to urade sa merom i ukusom. Primetili smo da su i oni neprijatno iznenađeni kada posle tragedije o kojoj su upravo čuli, ispred Muzeja "21. oktobar" ili ispred Spomenika streljanim đacima i profesorima vide osobe koje se fotografišu neprimereno odevene ili u nepristojnim pozama, a poseban problem predstavlja činjenica da se te fotografije objavljuju po društvenim mrežama. Stoga nije naodmet još jednom podsetiti šta se dogodilo u Šumaricama i apelovati na pristojnost i poštovanje ovog značajnog memorijalnog prostora.

Na prostoru današnjeg Spomen-parka, za samo sedam časova, streljano je oko 3000 ljudi 21. oktobra 1941. godine, od toga 307 dečaka starih između 12 i 18 godina - učenika, mladih radnika, čistača obuće, dečaka iz okolnih sela. Ubijani su po grupama i tu gde su stradali bili su i sahranjeni, pa i danas tu počivaju. Najveća grupa učenika i 15 profesora ubijeni su na mestu gde se danas nalazi Spomenik streljanim đacima i profesorima iz 1963. godine.

Na Nirnberškom procesu nacističkim zločincima jedini svedok sa teritorije bivše Jugoslavije bio je upravo jedan od preživelih sa streljanja 21. oktobra 1941. godine. Na tom istom suđenju streljanje u Šumaricama je okvalifikovano kao zločin protiv čovečnosti.

Memorijalni park, zajedno sa Muzejom "21. oktobar" i svim obeležjima u okviru njega, proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja 1979. godine, a od 2011. godine 21. oktobar se obeležava kao državni praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.