InfoFoto: Ilustracija - dzkg.rs

Nestale vakcine protiv sezonskog gripa u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Četvrtak, 15 10 2020

U Kragujevcu su nestale vakcine protiv sezonskog gripa, jer je potrošeno svih 6.600 doza, koje su bile raspoređene po ovdašnjim ambulantama, potvrdili su za InfoKG u Domu zdravlja. Očekuje se da nove količine stignu do kraja meseca.  

U Kragujevcu je ove godine za razliku od prethodnih vladalo veliko interesovanje građana za primanje vakcine protiv sezonskog gripa, a očigledno da je na to uticao Korona virus. Ove godine je imunizacija počela nešto ranije nego lani, odnosno 1. oktobra, a za Kragujevčane je bilo obezbeđeno 6.600 doza vakcina protiv sezonskog gripa.   

Reč je o četvorovalentnoj vakcini, farmaceutske kuće Mylan, koja štiti od virusa A H1N1 i A H2N3, kao i od dva najčešća soja virusa B.  

Za svega desetak dana potrošeno je svih 6.600 doza, tako da u kragujevačkim ambulantama trenutno nema vakcina protiv sezonskog gripa.  

U Domu zdravlja Kragujevac očekuju da će nove količine ovih vakcija stići do kraja meseca.  

Inače, sezonska vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima, uklјučujući pre svega šećernu bolest, poremećajima rada bubrega, osobama sa oslablјenim imunitetom. 

Preporučena je primena vakcine i kod starijih ljudi od 65 godina, smeštenima i zaposlenima u Gerontološkom centru i ustanovama socijalne zaštite, kao i radnicima u javnim službama koje su u riziku, a posebno se preporučuje trudnicama i gojaznim osobama.