InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Nikolić: “CMEC” zainteresovan za izgradnju ELEKTRANE u Kragujevcu

Autor: InfoKG
11:00 | Ponedeljak, 11 06 2018

Izgradnja elektrane u Kragujevcu, za šta je zainteresovana kineska kompanije "CMEC", bila bi ogromna podrška industriji u narednih 20 godina, ocenio je gradonačelnik Radomir Nikolić, prenosi N1.

Kragujevac je najbolje odredište za njihov projekat. Oni žele da proizvode struju i toplotnu energiju. Ovo je veliki projekat izgradnje jedne elektrane koja bi iz gasa proizvodila struju. To bi bila ogromna investicija, recimo u rangu Gružanske akumulacije koja je bila najveći infrastrukturni projekat u Kragujevcu u poslednjih 40 godina", kaže Nikolić.

Termoelektrana bi koristila prirodni gas za proizvodnju 250 megavata struje i 150 megavata tople vode za gradski toplovod. Inače, Kragujevac troši 150 megavata struje, rekao je Nikolić i dodao da bi se zato struja iz buduće elektrane trošila i u Srbiji, a i izvozila bi se.

Međutim, Nikolić je rekao da je ipak rano da se govori o realizaciji tog projekta, jer je, pored Kragujevca, kandidat za to i Novi Beograd.

Podsetio je da je ista kineska firma, "CMEC", pre nekoliko godina bila zainteresovana za izgradnju klanice u Kragujevcu, da je urađena i studija, ali se sve zaustavilo zbog bolesti stoke koja se iz regiona proširila i na Srbiju. 

Izvor: N1