Info

“Nisam kriv što sam živ“ na Velikom školskom času, tradicionalno Bdenje i Moleban (PROGRAM)

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Petak, 19 10 2018

Bdenje, Moleban, Veliki školski čas i muzičke svečanosti Oktobru hododarje - OKTOH, centralne su manifestacije kojima Kragujevac neguje sećanje na najtragičniji datum iz svoje novije istorije, šaljući tako celom svetu jedinstvenu poruku mira. Na Velikom školskom času 21. oktobra biće izvedena drama “Nisam kriv što sam živ“ autora Đorđa Milosavljevića. 

Bdenje

Manifestacija "Bdenje" tradicionalno prethodi Velikom školskom času i održava se u Muzeju “21. oktobar“ sutra od 19 časova. Nakon otvaranja dokumentarne izložbe “Susedi kojih više nema – stradanje Roma oktobra 1941. godine, autora Krisitine Jorgić, realizovane pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, uslediće promocija drame “Nisam kriv što sam živ“ autora Đorđa Milosavljevića, koja će biti izvedena na ovogodišnjem Velikom školskom času. U okviru OKTOH–a, od 20,30 sati nastupiće Gradski kamerni hor Liceum i Kragujevačko pevačko društvo.

Veliki školski čas

Veliki školski čas je tradicionalna komemorativno-umetnička manifestacija, koja će se održati 21. oktobra od 11 časova ispred spomenika „Streljanim đacima i profesorima“ u Šumaricama. Biće izvedena drama "Nisam kriv što sam živ" Đorđa Milosavljevića.
Rediteljka ovogodišnjeg „Velikog školskog časa“ je Slađana Kilibarda, a kostimograf Jelena Janjatović. Nastupiće i dramski umetnici:  Marko Baćović, Miodrag Pejković, Miloš Krstović, Matija Ristić, Marija Rakočević, Bogdan Milojević, Čedomir Štajn, Mladen Knežević.  

PROGRAM

20. oktobar, Muzej „21. oktobar"

19:00 Dokumentarna izložba „Susedi kojih više nema - Stradanje Roma oktobra 1941“, autor Kristina Jorgić
20:00 Promocija drame „Nisam kriv što sam živ“ Đorđa Milosavljevića
20:30 Koncert u okviru manifestacije OKTOH: Gradski kamerni hor Liceum; Kragujevačko pevačko društvo

21. oktobar, spomenik „Streljanim đacima i profesorima“, Šumarice 

11:00 Veliki školski čas


Pored centralnih manifestacija,  u toku je likovni i literarni konkurs “Dosta su svetu jedne Šumarice“ za učenike osnovnih i srednjih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i grada Kragujevca. Tema ovogodišnjeg konkursa, koji je otvoren do 1. novembra, je “Kažu mi da odrastem, a ja se osećam kao dete“. U okviru tog projekta u Muzeju “21. oktobar“ biće organizovane i tri radionice.