InfoFoto: Printscreen - N1/ Da sam ja NEKO

Njegovi pronalasci proslavili Zastavu i Petoletku, a živi s manje od 25.000 din.

Autor: InfoKG
08:00 | Petak, 03 03 2023

Nebojša Milošević je i danas na pola puta između Kragujevca i Trstenika, piše N1. Rekao bi čovek, nije ni čudo što je onda svoj kratki radni vek proveo što u Zastavi, što u Prvoj petoletki. Bez njega ne bi postojali ni fića, ni jugo 45 ili 55, ni florida. Uštedeo je Zastavi milijarde dinara, a zbog unapređenja motora tenka (turbomotora), kojim se i danas ponosimo, kako veruje, proglašen je tehnološkim viškom. 

Sa 27 godina staža u tri fabrike – Zastava, Prva petoletka, Saponija – ostaje kao tehnloški višak i 20 godina na birou bez nadoknade. Od 1993. pa sve do 2013, proveo je na birou, bez zdravstvene knjižice i kako kaže – bez „žute banke“.

"Kad je Alatnica – kad je odglumljen stečaj Altanice 1998. godine, ja sam Privrednom sudu u Kraljevu podneo zahtev da ja imam autoska prava u toj firmi, da mi ta firma nije nadoknadila autorska prava… Sve je rešeno, samo je moj predmet ostao nerešen – bez ikakvih komentara“, navodi Milošević.

"Još su se onda prodavali rezervni delovi za floridu i juga, što sam ja konstruisao, država je i dalje uzimala porez na promet, a ja nisam dobio za to – ni dinara", dodao je.

Ovaj šumadijski genije, čiji je koeficijent inteligencije 203, živi sa manje od 25.000 dinara svoje i oko 18.000 Mirine penzije, i zna da ništa ni danas ne bi mogao drugačije.

Bez onoga što je on osmislio ne bi bilo ni nemačkog retardera na nemačkim kamionima. Na pitanje da li se neko okitio njegovim pronalascima, kaže: „Kud i kamo, i čitave firme“.

Ovaj genije je osmislio i mašinu za prikupljanje polena, napravio prototip…

Sada radi na mašini koja može da koristi okolnu energiju – energiju i biljaka, vode, sunca, svega iz okoline – i to sa velikih daljina. I da šalje na velike daljine, dodaje. Milošević kaže da je to šlag na torti njegovih pronalazaka. Uz pomoć tog uređaja pronašao je, do sada, kako kaže – više od hiljadu lokacija na kojima je nađena voda. 

Izvor: N1