Info

Normalizacija rada DOMA ZDRAVLJA, aktuelne potvrde o zdravstvenom stanju budućih školaraca i polaznika u vrtiće

Autor: InfoKG
12:30 | Sreda, 13 05 2020

Kragujevački Dom zdravlja od juče radi po ustaljenom radnom vremenu kao i pre vanrednog stanja - od 7 do 20 sati. U istom periodu za građane je otvorena i Ambulanta za febrilna stanja i respiratorne infekcije koja nastavlja da funkcioniše. 

Savetovalište za mentalno zdravlje radiće kao i pre vanrednog stanja od 7 do 20 časova.

Građani će dobijati servisne informacije i kontakti sa izabranim lekarom putem telefona 500-100 kao i do sada, a mobilni brojevi koji su tokom vanrednog stanja bili otvoreni za građane 24 sata više nisu u upotrebi.

Građani koji se leče u 11 objekata na gradskom i 18 objekata u prigradskim naseljima i seoskom području od danas će ponovo dolaziti kod lekara kao i pre uvođenja vanrednog stanja.

Najvažnije je da se strogo pridržavaju saveta lekara i nose zašitnu opremu, održavaju propisanu fizičku udaljenost i poštuju savete koji se odnose na ličnu higijenu kako bi se preventivno delovalo na infekciju COVID 19.

Pedijatrijska služba organizovala je rad u dve smene kao i pre uvođenja vanrednog stanja, a rad pedijatara organizovan je u zavisnosti od uzrasta dece.

Deca školskog uzrasta kod pedijatra dolaze u ambulante u naseljima Aerodrom, Bresnica i Stanovo kao i u ulici Svetozara Markovića u okviru ambulante broj 4.

U centralnom Dečjem dispanzeru, koji se nalazi u krugu Kliničkog centra, kod pedijatra dolaze mališani do polaska u školu.

Radno vreme je od 7 do 20 časova, a vikendom i praznicima rad medicinskih službi biće centralizovan.

Trenutno je najaktuelnije uzimanje potvrda o zdravstvenom stanju dece koja će pohađati vrtiće i boravak u osnovnim školama, kao i izdavanje potvrda o zdravstvenom stanju školaraca koji se upisuju u srednju vojnu školu i akademiju.

Pedijatri u okviru ambulante za respiratorne infekcije i febrilna stanja Doma zdravlja obavljaju testiranje dece na COVID 19, odnosno dece koja bi trebalo da budu smeštena na Pedijatrijsku kliniku radi daljeg lečenja.

Ako je dete sa sumnjom na infekciju COVID 19 onda se upućuje na testiranje u Institut za javno zdravlje. Pedijatri preporučuju niz saveta koje bi roditelji trebalo da primenjuju.

Izvor: RTK