Info

Nova avantura Gorana Nikolića: 77 maratona za 77 dana za dovršetak sportske sale pri Bogosloviji

Autor: Jovana Mladenović
13:30 | Subota, 23 03 2019

Novi jedinstveni atletski poduhvat kragujevačkog paraolimpijca Gorana Nikolića, kojim će za 77 uzastopnih dana istrčati 77 punih maratona dužine od oko 42 kilometara, osmišljen je u saradnji sa Klubom malog fudbala “Ekonomac”, a u cilju prikupljanja sredstava za završetak izgradnje sportske hale srpske pravoslavne bogoslovije “Sveti Jovan Zlatousti” u Kragujevcu. Goran će ovaj maraton trčati na stazi u Čikagu od 15. aprila.

Goran će na ovaj prekookeanski put krenuti 1. aprila sa još dvojicom članova pratećeg tima.

"Osmisliti ideju i napraviti bazu da se uradi sve što smo zamislili, najteža je etapa od svih koje predstoje", rekao je Goran Nikolić na prezentaciji atletskog poduhvata „77/77“ u Biznis inovacionom centru. 

"Maratonci ne uživaju u aplauzima ko što je to u kolektivnim sportovima, oni rade u tišini, pa tako mislim da će se i ovo u tišini i miru i sa puno energije završiti kako bi se jedno javno dobro, sportska hala bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“ privelo nameni i bilo pristupačno i paraolimpijcima i klubu malog fudbala Ekonomac. Maratonci dok trče razmišljaju o ljudima koji ih bodre, tako da je i podrška koju imam dodatni motiv da ostvarim ono što smo zamislili", kaže Nikolić, koji se kao osoba oštećenog vida sa rekordom od istrčanih 55 maratona za 55 dana upisao u Ginisovu knjigu.

Izgradnja sportske sale bogoslovije “Sveti Jovan Zlatousti” od 2006. do 2009. godine tekla je po planu. Po postavljanju krovne konstrukcije 2009. zbog nedostatka novčanih sredstava radovi su prestali.

Neophodno je prikupiti sredstva za završetak unutrašnjosti sale (parket, tribine, svlačionice), čime će Kragujevac dobiti još jedan moderan sportski objekat, a Srbija prvi takve vrste sa svim sadržajima prilagođenim i potrebama sportista sa invaliditetom.

Organizatori atletskog poduhvata 77/77 uputili su poziv pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, organizacijama i institucijama da pruže finansijsku podršku za ostvarenje ovih ciljeva, a realizacijom poduhavata u Čikagu očekuju i podršku srpske dijaspore, međunarodnih fondacija i organizacija.