InfoFoto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Nove kante i kontejneri i za Kragujevac od Ministarstva zaštite životne sredine

Autor: InfoKG
13:00 | Utorak, 27 07 2021

Kragujevac je jedan od 34 grada i opština koji će dobiti nove kante i kontejnere od Ministarstva zaštite životne sredine. Reč je o ukupno 3.225 kanti i 2.940 kontejnera, koji će doprineti da lokalne samouprave, koje su na javnom pozivu prijavile potrebu za ovom opremom, budu čistije i uređenije. 

U Vranje su već stigli novi kontejneri i kante, a u narednom periodu biće dostavljeni i Beloj Crkvi, Arilju, Prijepolju, Boljevcu, Novom Pazaru, Gornjem Milanovcu, Žitištu, Novoj Varoši, Bosilegradu, Kragujevcu, Zaječaru, Novom Kneževcu, Priboju, Požarevcu, Staroj Pazovi, Valjevu, Kraljevu, Kniću, Loznici, Negotinu, Sjenici, Topoli, Somboru, Žitorađi, Bujanovcu, Smederevu, Srbobranu, Irigu, Kikindi, Nišu, Brusu i Temerinu. 

Pored kanti i kontejnera, resorno ministarstvo je obezbedilo i eko čistilice koje, pored čišćenja, služe i za dezinfekciju javnih površina, a mogu se koristiti i za održavanje manjih površina, poput trotoara i dečjih igrališta. Moderne čistilice već su dobili Sremska Mitrovica, Irig i Novi Kneževac, a u planu je dodela čistilica u još nekoliko gradova i opština. 

U cilju unapređenja životne sredine, iz resornog ministarstva su saopštili da će i u budućnosti nastaviti da pružaju podršku lokalnim samoupravama u obezbeđivanju opreme za sakupljanje, reciklažu i što adekvatnije upravljanje otpadom.