InfoFoto: Ilustracija - Vlada Republike Srbije - srbija.gov.rs

Nove mere: Evo šta je od danas OTKLJUČANO

Autor: InfoKG
08:00 | Ponedeljak, 22 03 2021

Od danas prehrambene prodavnice, trgovinski lanci i ustanove kulture mogu da rade do 21 čas, a svi ostali objekti do 20 časova, dok ugostiteljski objekti i tržni centri ostaju zatvoreni, odlučila je Vlada Republike Srbije. 

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 predložio je nove mere za suzbijanje epidemije, koje važe od danas, 22. marta, od 6 sati ujutru.

Od danas, zbog opasnosti širenja zarazne bolesti COVID-19, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri.

Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, a svi ostali objekti do 20 časova, po sledećim uslovima:

Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi.

Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centra od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor)”, objavljeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

Vlada Srbije napominje da će od danas biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, a dostava se može vršiti 24 sata dnevno.
Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 čas.

Vlada Srbije još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana. Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu”, saopšteno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti COVID-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.