InfoFoto: GAS

Novi cenovnik u gradskom prevozu: Vožnja poskupljuje, ali vremenske karte veoma isplative

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Subota, 27 04 2019

Od 1. maja na snagu stupaju nove, povećane cene karata za javni gradski i prigradski prevoz koje prate i novi, elektronski sistem plaćanja uz pomoć eKG kartica koje se čekiraju na validatorima u autobusima i dopunjuju na uplatnim mestima. Umesto dosadašnjih 60, jedna vožnja stajaće 70 dinara, a ukoliko želite vremensku kartu u trajanju od 120 minuta i, po potrebi, menjanje vozila, to će vas koštati 90 dinara. Ukoliko se odlučite za plaćanje kod vozača, to će vam novčanik olakšati za čak 150 dinara.

Novi cenovnig Gradske agencije za saobraćaj dobio je zeleno svetlo od strane Gradskog veća. 

S obzirom na to da je u primeni jedinstveni tarifni sistem, osnovna cena karte na celoj teritoriji Kragujevca je 70 dinara.

Prodajna cena za vremensku kartu za više vožnji (nepresonalizovana plastična smart kartica) iznosiće 90 dinara, a period važenja je 120 minuta od momenta prve validacije. Dnevna vremenska karta za jedan dan košta 200 dinara, a važi 24 sata od momenta prve validacije za neograničen broj vožnji. Cena vremenske karte za tri dana je 550, a za pet dana 700 dinara.

Cena elektronske karte van režima pretplate za jednu vožnju plaćena beskontaktnom platnom karticom i mobilnim telefonom koji podržava NFC tehnologiju i ima instaliranu odgovarajuću aplikaciju uvećava se za troškove koje naplaćuju mobilni operateri odnosno poslovne banke, a ne može biti veća od 15 posto prodajne cene sa PDV–om, propisane novim cenovnikom.

Od 1. maja cena papirne karte kod vozača biće značajno veća i koštaće 150 dinara.

Cena izdavanja personalizovane plastične smart kartice iznosi 300 dinara, za povlašćene kategorije sa godišnjom kalendarskom elektronskom kartom i za trudnice je 600 dinara, a nepersonalizovana plastična smart katica košta 250 dinara. Rok važenja kartica je tri godine. Za učenike koji pohađaju osnovne i srednje škole sa prebivalištem na teritoriji grada, prvo izdavanje personalizovane kartice je besplatno, jer će troškove snositi nadležna Gradska uprava.

Katrice će se dopunjavati u prostorijama GAS-a, na trafikama i drugim uplatnim mestima na teritoriji grada i prigrada, a biće omogućeno i elektronskim putem na sajtu Gradske agencije za saobraćaj.