InfoFoto: fcagroup.com

Novi prekid proizvodnje u Fiatu, nakon tri radna dana

Autor: InfoKG
12:30 | Petak, 06 11 2020

Radnici kompanije “FCA Srbija” od danas su, nakon samo tri dana rada u novembru, ponovo na plaćenom odsustvu, do 18. novembra, piše agencija Beta. Predsednik sindikata “Nezavisnost” u fabrici Zoran Stanić je rekao agenciji Beta da su ove godine Fiatovi radnici u Kragujevcu imali oko 50 radnih dana.

On je kazao da očekuje još dana plaćenog odsustva do odlaska zaposlenih na kolektivni zimski odmor sredinom decembra.

U sindikatu “Nezavisnost”, koji nema reprezentativnost u FCA, naveli su da su radnici zaplašeni zbog ovakve situacije, budući da mnogi imaju i kredite za koje su upisivali hipoteke na kuće i stanove.

“Stručnjaci i dobri radnici odlaze iz fabrike, ne u velikom broju, ali je konstantno“, rekao je Stanić.

On smatra da je za česte prekide u proizvodnji u Kragujevcu kriva smanjena tražnja “500 L”, jer se, kako je kazao, isti model proizvodi već devet godina te je “opalo interesovanje”.

Prema njegovim rečima, razloge treba tražiti i u krizi na širem tržištu koja je, naveo je, bila i pre pandemije korona virusa, a da je sada deset puta veća.

Stanić smatra i da bi baš u sadašnjim uslovima, FCA trebalo da populariše prodaju svog jeftinijeg automobila kao što je “500 L”, budući da možda nije vreme da se kupuju modeli od 30.000 do 50.000 evra. 

Izvor: Beta, nacionalni mediji