Info

NOVI TENDER za izgradnju Centara izvrsnosti DO KRAJA GODINE, svi ugovori sa prethodnim izvođačem raskinuti

Autor: InfoKG
10:30 | Subota, 24 08 2019

Svi ugovori s kompanijom "Banković" kao izvođačem radova na izgradnji kragujevačkog Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija, raskinuti su i novi tender za završetak radova biće raspisan do kraja godine, potvrdio je za "Večernje novosti" Dragan Katuca, direktor vladine Jedinice za upravljanje projektima (JUP).

"S građevinskim preduzećem "Banković" imali smo potpisane ugovore ne samo za izgradnju Centra već i za gradnju sedam škola, stanova u Kragujevcu i dve zgrade za izbegla lica iz Hrvatske i BiH, i to u Kruševcu i Požegi. Izvođač radova upao je u finansijske probleme. Pokušali smo da dobijemo saglasnost banke da se promeni način plaćanja da bi izvođač završio radove, ali smo, na kraju, ipak morali da raskinemo ugovor", kaže Katuca.

“Bilo je planirano da se radovi završe još 2017. godine. Međutim, marta te godine je promenjena uprava Jedinice za upravljanje projektima, tako da se čekalo na novi Aneks ugovora, kako bi se dala nova šansa nastavku radova. Istina, te godine gradnja jeste nastavljena u jednom manjem procentu, ali nedovoljno za finaliziranje radova jer izvođač radova, građevinska firma "Banković", više nije imao kapaciteta da projekat dovede do kraja. Dalji plan je svakako obnavljanje tendera za izgradnju, jer očekujemo da se jave novi izvođači. Takođe je potrebno odraditi preprojektovanje osnovnog projekta kako bi se određene celine bolje iskoristile”, izjavio je za InfoKG, rektor kragujevačkog Univerziteta, Nenad Filipović. 

Dodaje i da je država učinila sve da zaštiti projekat i sredstva, pa je naplaćena bankarska garancija za Centar u vrednosti od 890.000 evra.

Po rečima direktora JUP-a, svi grubi radovi su završeni, što je oko 35 odsto posla. Ostali su još fasada i unutrašnji radovi, što bi moglo da bude završeno za šest do osam meseci od novog početka radova.

Ministar prosvete Mladen Šarčević prethodno je ocenio da se kragujevački Centar "zida kao Skadar na Bojani" i da je "Vlada imala problem sa JUP-om, koji je imao započete a nedovršene projekte".

U Ministarstvu objašnjavaju da je ugovor sa "Bankovićem" trebalo ranije raskinuti i dodaju da domaći izvođači konkurišu za više poslova sa istim kapacitetima, pa obaveze ne mogu da završe u roku.

Izvor: RTV/Večernje novosti; InfoKG

Izvor: RTV/Večernje novosti; InfoKG