Info

Novine na pomolu: Energetika menja način obračuna utošaka

Autor: Jovana Mladenović
13:40 | Ponedeljak, 14 08 2017

Kako bi zaduženja, odnosno račune, svih korisnika toplotne energije u gradu održala na približno istom nivou, Energetika je dostavila zahtev za uvođenje cena toplotne enrgije po kvadratnom metru, odnosno tarifne grupe "objekti nestandardnih visina" u okviru grupe "ostali korisnici". Isti će razmatrati Gradsko veće, a za krajnje korisnike najvažnije je da nove kalkulacije neće uticati na promenu cena usluge.  

"U skladu sa Uredbom o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom, dostavljamo vam zahtev za uvođenje cena toplotne enrgije po metru kvadratnom, s obzirom na to da pomenuta Uredba ne prepoznaje sadašnje cene po kubnom metru, odnosno kao tarifni element definisana je samo površina, ali ne i zapremina", navodi se u zahtevu koji je Energetika dostavila Gradskom veću. 

Ovo praktično znači da će sve troškove Energetika kalkulisati po kvadratnom metru, tamo gde je do sada obračunavala po kubnom, jer njega pomenuta Uredba ne prepoznaje. Za krajnje potrošače najvažnije je da nove kalkulacije neće uticati na visinu cene troškova.

Cene toplotne enrgije po metru kvadratnom proizišle su iz kalkulacije cena toplotne enrgije po metru kubnom, koje su na snazi od 1. novembra 2013. godine. Kako bi zaduženja, odnosno račune, svih korisnika toplotne nergije u gradu održala na približno istom nivou, Energetika je dostavila zahtev za uvođenje tarifne grupe "objekti nestandardnih visina" u okviru grupe "ostali korisnici". 

Objekti nestandardnih visina su oni viši od 2,6 metara i njihovi računi će biti obračunati na osnovu sandardne visine. Potrošači iz ove tarifne grupe biće zaduživani po "izvedenom kvadranom metru", koji proizilazi iz zapremine ovih objekata.