InfoFoto: Printscreen/Google maps

NOVO OBEĆANJE: Kragujevac bi trebalo da dobije OPŠTU BOLNICU do 2021.

Autor: Branko Vukašinović
13:30 | Petak, 01 02 2019

Grad Kragujevac trebalo bi da dobije Opštu bolnicu do 2021. godine, a plan je da bude izgađena na parceli ispod Centara izvrsnosti, izjavila je za InfoKG član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović. Da li će to toga i doći biće poznato za dva do tri meseca, pošto će narednih dana Gradska uprava uputiti elaborat o opravdanosti osnivanja Opšte bolnice u Kragujevcu Ministarstvu zdravlja, koje treba da da saglasnost. 

Grad Kragujevac se još 2015. obratio nadležnima, odnosno Ministarstvu zdravlja Vlade Republike Srbije, sa inicijativom za osnivanje Opšte bolnice. Mi smo se preko Saveta za zdravlje grada Kragujevca obratili po drugi put i dobili pozitivni signal. Povodom tog pozitivnog mišljenja da krenemo u inicijativu, neophodna je bila priprema elaborata o opravdanosti osnivanja Opšte bolnice u Kragujevcu. Elaborat radi Institut za javno zdravlje i u narednih nekoliko dana dobiće ga gradski Savet za zdravlje, koji će ponovo uputiti inicijativu Ministarstvu zdravlja. Opšta bolnica pripada sekundarnom nivou zdravstvene zaštite i na nama je da pokrenemo inicijativu, a pozitivno mišljenje, davanje saglasnosti i projektovanje je u ingenerciji Ministarstva zdravlja”, izjavila je za InfoKG, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović.  
    
Da li će Kragujevac dobiti Opštu bolnicu biće poznato u naredna dva do tri meseca, do kada je očekuje da Ministarstvo zdravlja da saglasnost za izgradnju iste. Prvobitno je bilo palnirano da se adaptira Vojna bolnica na Bubnju i da tu bude smeštena Opšta bolnica. Međutim, od toga se odustalo i u planu je Opšta bolnica bude izgrađena na parceli ispod Centara izvrsnosti, koji se nalaze u neposrednoj blizini Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. 

Jedna od inicijativa je bila da Opšta bolnica bude smeštena u objektu Vojne bolnice na Bubnju, međutim, grad je nameran da opredeli parcelu ispod Centara izvrsnosti za potpuno novi objekat, jer je mnogo bolje graditi potpuno novi objekat, apsolutno prilagođen svemu, nego adaptirati postojeći. Ta opcija što se tiče Vojne bolnice i dalje ostaje u igri, ali za neke druge namene, jer je gradu potreban i Zavod za transfuziologiju”, kaže Gordana Damnjanović. 

Ukoliko Ministarstvo zdravlja da saglasnost za izgradnju Opšte bolnice u Kragujevcu, Damnjanović kaže, da će tokom ove godine biti urađeno projektovanje i sva neophodna priprema, dok se izgradnja i završetak radova očekuje do 2021. 

Podsetimo, iz loklane samouprave su i prethodnih godina najavljivali da će Kagujevac dobti Opštu bolnicu. To je poslednji put najavljeno u decembru 2017. kada je rečeno da bi grad trebalo tokom 2018. da dobije Opštu bolnicu. Međutim, to se nije desilo, pa sada ponovo ostaje da vidimo da li će se konačno obistiniti.