InfoFoto: Printscreen/RTK

NSZ: Odobreno više od 130 zahteva za pokretanje sopstvenog biznisa

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 17 07 2019

Kragujevačka filijala Nacionalne službe za zapošlјavanje od početka godine odobrila je više od 130 zahteva nezaposlenih za pokretanje sopstvenog posla, piše RTK. U ovoj službi kažu da interesovanje za samozapošlјavanje iz godine u godinu raste, a da u prilog tome ide i podatak da na adresu kragujevačkog biroa na javni poziv stigne više od 300 prijava. Dodaju da rezultati analiza pokazuju da su biznisi započeti na ovaj način održivi u proseku u 70 odsto slučajeva.

U kragujevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošlјavanje tvrde da je program samozapošlјavanja najinteresantniji među nezaposlenim jer, između ostalog, podrazumeva finansijsku podršku nezaposlenima koji planiraju da otpočnu neku samostalnu delatnost.

Ove godine su uvećani iznosi, pa tako nezapsolena lica sada dobijaju 200.000 dinara, na 220.000 dinara mogu da računaju oni koji su pre prijavlјivanja na evidenciju nezaposlenih imali status tehnološkog viška, dok je 240.000 dinara planirano za nezaposlene osobe sa invaliditetom.

Uslov za konkurisanje bio je da su nezaposleni na evidenciji Nacionalne službe za zapošlјavanje i da su završili neku od adekvatnih preduzetničkih obuka. 

Do sada smo doneli odluke za 119 nezaposlenih lica, koja pripadaju kategorijama ostalih nezaposlenih lica. Zatim, za tri nezaposlene osobe pripadnike romske nacionalnosti i 14 nezaposlenih osoba sa invaliditetom. Po donošenju odluke, nezaposlena lica kojima je odobrena subvencija imala su rok 45 dana za zaključenje uovora, a to znači da su u tom periodu registrovala planiranu delatnost i dostavila odgovarajuću dokumentaciju. U ovom periodu je u završnoj fazi zaključenje ugovora i isplaćivanje sredstava po ovom programu”, rekla je za RTK načelnik odeljenja za programe, preduzetništvo i obrazovanje i obuke u kragujevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošlјavanje, Jelena Zornić.  

Za ovu meru aktivnog zapošlјavanja vlada konstantno interesovanje, što pokazuje i podatak da se godišnje, u proseku, prijavi više od 300 nezaposlenih. U pogledu delatnosti, zastupnjeno je sve, od proizvodnje do pružanja usluga.

Ono što je primetno, jeste da imamo veliki broj zahteva lica mlađih od 30 godina koja se uglavom opredeljuju za registorvnje delatnosti iz obasti intelektualnih usluga, ali i iz oblasti pružanja ostalih uslužnih delatnosti”, kaže Jelena Zornić.

Prema javnom pozivu i ugovorenoj obavezi nezaposleni koji koriste subvenciju moraju da rade najmanje 12 meseci i za to vreme redovno sebi uplaćuju poreze i doprinse. Posmatrajući rezultate analiza stepena uspešnosti, održivost je u proseku na naivou od 70 procenata, što znači da preduzetnici i posle isteka ugovorne obaveze nastavlјaju sa obavlјanjem svoje delatnosti. 

Izvor: RTK