InfoFoto: Arhiva - Ilustracija

OBAVEZNI EKOLOŠKI FILTERI u ugostiteljskim objektima, kazne i do 300.000

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 20 01 2023

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je doneo ekološko-turističku odluku o obaveznoj primeni filtera za zagađivače vazduha i eliminisanja neprijatnih mirisa u ugostiteljstvu, piše RTS.

Sa novom godinom i nova pravila za kragujevačke ugostitelje. U obavezi  su da u svojim lokalima imaju filtere na bazi aktivnog uglja koji će sprečiti da neprijatni mirisi od pripremanja hrane završe u vazduhu. Kragujevčanka Olga Biorac među prvima je koja je ispoštovala ovo pravilo u svom kiosku brze hrane.

“Kod mene je kao fioka koja se izvlači i unutra imaju ulošci koji se menjaju. Ide filter na aktivni ugalj. Morala sam da menjam turbinu i cevi, tako da mi je to izašlo 92.000 dinara, sad koliko sve tačno košta ne znam”, kaže za RTS vlasnica kioska brze hrane, Olga Biorac .

Odluku je donela Skupština grada na inicijativu građana i njihovog aktivnog zalaganja za čistiji vazduh u gradu. 

I građani su pozdravili ovaj potez lokalne samouprave i nadaju se da će vazduh u Kragujevcu biti malo čistiji kad svi ugostitelji počnu da poštuju ovu odluku. 

Ugostitelji su imali prethodnih šest meseci da ugrade filtere koji koštaju od 300 do 500 evra. Za nepoštovanje gradske odluke predviđene su kazne od 60.000 do 300.000 dinara.

“Najveći broj ugostiteljskih objekata izvršio je već nabavku ove opreme, ali da je prosto mali broj ovlašćenih organizacija koje mogu izvršiti ugradnju filtera, tako da imamo određeni prag tolerancije i te dodatne rokove”, rekla je Marija Živković iz komunalne inspekcije.

“Posebno je nezgodna okolnost kada se objekti nalaze blizu stambenih objekata, ovi ugostiteljski, i onda kada vi morate da trpite. Lepo je svima nama da pomirišemo dobar roštilj s vremena na vreme, ali ako svaki dan živite baš u blizini toga, nije to jako prijatno”, rekao je gradonačlenik Nikola Dašić. 

Filteri se  menjaju u proseku od šest meseci do godinu dana, u zavisnosti od ugostiteljskog objekta. Jedno je sigurno na kragujevačkim ulicama uskoro se neće osetiti miris roštilja, prednost je data ekologijii. 

Izvor: RTS