Info

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Autor: InfoKG
15:30 | Utorak, 26 01 2021

Holokaust kao simbol stradanja jevrejskog naroda ukazuje na jednu od najvećih rana čovečanstva i najstrašniju posledicu Drugog svetskog rata, koja je po broju stradalih veća od bilo kog genocida poznatog istoriji, a kao takva važna je opomena čitavom čovečanstvu da se nigde i nikada ne ponovi. Polaganjem cveća i paljenjem sveća kraj Spomenika streljanim Jevrejima i Srbima u Bagremaru, obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je u organizaciji Udruženja srpsko–izraelskog prijateljstva „Ahava“, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca. 

- Želim da se zahvalim građanima Kragujevca za sve što čine da se strašni zločini ne zaborave. Ne želimo da nas prošlost opterećuje i da živimo tu tragediju ali želimo da bude opomena da se više nikada ne dogodi. Zadivljujuće je da narod Srbije i Kragujevca i posle toliko godina na ovakav način kroz edukacije i različite manifestacije podučava mlade i čuva uspomene a istovremeno opominje da se najstrašniji deo istorije ne ponovi. Slično osećanje deli i moj narod i zato mi je čast da budem ovde kao predstavnik države Izrael, ali i u ime svih budućih generacija, rekla je zamenica ambasadora Izraela Maayan Ben Tura.