Info

Obeležen Međunarodni dan tolerancije: Poštujte razlike među ljudima (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Subota, 17 11 2018

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana toleranije, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom u Velikom parku organizovalo je predstavljanje programa “Asistent u porodici“ koji realizuje uz finansijsku podršku grada četvrtu godinu zaredom. Na taj način Udruženje želi da skrene pažnju sugrađanima da pri susretu sa osobom obolelom od autizma budu tolerantni i spremni da uvaže i poštuju razliku koja među ljudima postoji.

Porodica Đoković jedna je od 55 registrovanih članova Udruženja. Koriste uslugu asistenta u porodici koja, prema rečima Bratislave, majke maloletne Tamare, mnogo znači, jer su deca obolela od autizma veoma zahtevna i potrebna im je pažnja 24 sata dnevno. Nije lako naći ni asistenta. Tamara je hiperaktivna, ponekad i agresivna, pa iz straha od odgovornosti, rekla je Bratislava, asistenti vrlo brzo odustanu od projekta.

Ksenija Milosavljević apsolvent Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu, radi u Udruženju od juna i već je četiri meseca Tamarin asistent. Dobro nam ide, kaže Ksenija. Naš dan se sastoji u obavljanju raznih rekreativnih aktivnosti kao što je šetnja, pri čemu podstičemo razvoj komunikacije, u meri u kojoj je to moguće kod Tamare.  

Projekat je prema Ksenijinim rečima dobro osmišljen i značajan za roditelje jer im podrška asistenta olakšava svakodnevni život.

Projekat se ove godine realizuje od 1. juna do 1. decembra. Iako je akcionim planom previđeno osam asistenata, aktivno je šest. Vrednost projekta je 400.000 dinara i to je samo jedna u nizu akcija i aktivnosti koje Udruženje za pomoć osobama sa autizmom realizuje u cilju socijalne i životne inkluzije, ali i podizanja svesti javnosti.

Grad podržava i finansira rad ovog Udruženja kao i brojne druge programe i projekte koji unapređuju kvalitet života sa autizmom.

Otvorena je Medicinska soba za osobe sa autizmom, gde se na adekvatan način uz stručnu pomoć oslobađaju straha i prilagođavaju uslovima doktorskih ordinacija. Pored toga, u Maršiću u prostorijama parohijskog doma pri hramu Svetog Vasilija Velikog, Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju, kroz radionice i besplatan dnevni boravak preuzima na sebe deo odgovornosti i tereta roditelja dece sa smetnjama u razvoju, čime podižu duhovni i društveni život dece na viši nivo.
 

Galerija slika