InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Kragujevac obeležio Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Autor: InfoKG
15:00 | Utorak, 21 03 2023

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležen je danas u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Iskra", u organizaciji udruženja "Egal" i "Daun Kragujevac". Cilj je da se skrene pažnja na probleme i potrebe osoba sa ovim sindromom i njihovih porodica. Istim povodom, sinoć je u Pozorištu za decu održano i donatorsko veče.

Udruženje Daun Kragujevac, osnovano 2021., okuplja oko 80 porodica čiji članovi, deca i mladi imaju Daunov sindrom.

"To su posebna deca, deca Sunca, deca puna ljubavi kojima je itekako potrebna pažnja i sredine i društva i lokalne zajednice i svih aktera koji mogu da pomognu da se i oni osećaju lepo sa nama. Mislim da „daun“ polako izlazi iz senke tako da će ta tiha, dobra, divna bića biti vidljivija u društvu. Oni imaju talente, veoma su kreativni ali nisu samostalni. Njima je potrebna podrška vaspitača, porodice ili društva. Imaju velike probleme sa priznavanjem prava na tuđu negu. Potrebna im je stalna podrška i dosta novih socijalnih usluga ( predah smeštaj, više dnevnih boravaka, stanovanje uz podršku)", kaže predsednica udruženja Daun Kragujevac, Biljana Radovanović.

Udruženje je dobilo podršku grada, svoj prostor i učestvuje u radu Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

"Zahvaljujući udruženju prevazilaze se brojni problemi sa kojima se suočava oko 80 porodica koje imaju decu i mlade sa Daunovim sindromom. Najviše im znači podrška u smislu prevencije diskriminacije. Udruženje im pruža značajnu podršku, ali oblast u kojoj vidim mogućnost za njihovu bolju socijalnu inkluziju je socijalno preduzetništvo. Udruženje je pokazalo veliko interesovanje za ovu temu, održali smo nekoliko radionica, tako da očekujem rezultate i pomake u ovoj oblasti", kazala je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović.

Obeležavanju Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom u „Iskri“ pridružili su se članovi Asocijacije studenata farmacije iz Kragujevca i Centra za pružanje usluga socijalne zaštite „Zračak“ iz Čačka. 

Inače, Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom se obeležava u čitavom svetu od 2006. kao dan kada se priča o prevazilaženju različitosti. Njihov simbol su i šarene čarapice različitih boja koje treba da skrenu pažnju na različitost, ali i na njihove mogućnosti i postignuća.