InfoFoto: kragujevac.rs

Obeležen Svetski dan Roma: Po 20.000 dinara za 30 najboljih srednjoškolaca i studenata romske populacije

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Četvrtak, 08 04 2021

U okviru obeležavanja Svetskog dana Roma, danas je u Gradskoj upravi organizovani prijem za predstavnike romskih udruženja i organizacija, kojima su tom prilikom uručene zahvalnice za uspešno realizovane zajedničke projekte i partnerstva. Pored toga, pre par dana kroz projekat ROMACTED 30 najboljih srednjoškolaca i studenata romske populacije nagrađeno je novčanom čestitkom u iznosu od po 20.000 dinara.

U Kragujevcu, prema zvaničnim podacima, živi 1.482 pripadnika romske nacionalnosti, odnosno onih koji su se na popisu izjasnili kao Romi. Nezvanično, kako nadležni tvrde, taj broj je mnogo veći i doseže do 8.000. S obzirom na to da se danas obeležava Svetski dan Roma, grad Kragujevac je organizovao prijem za predstavnike romskih udruženja i organizacija i tom prilikom su im uručene zahvalnice za uspešno realizovane zajedničke projekte i partnerstva.  

Počasni predsednik Udruženja “Purano Rom”, Stevan Petrović, čestitao je Svetski dan Roma svim sunarodnicima i iskoristio priliku da im uputi molbu da se odazovu na poziv za vakcinaciju i poručio da je to jedini način da se zaštitimo i da se što pre vratimo normalnom životu. 

Direktor Kulturno-obrazovne zajednice Roma “Romanipen”,  Božidar Nikolić, zahvalio se gradu u ime dobitnika zahvalnica. 

Naš glavni partner u svim aktivnostima je grad Kragujevac. Oslanjamo se na sve te institucionalne mehanizme koji su već izgrađeni u oblasti socijalne inkluzije Roma. Na osnovu svih imputa koje smo zajednički ugradili u operativne planove za rad Mobilnog tima, Lokalnog akcionog plana za Rome, sprovodimo sve te mere i aktivnosti koje su usmerene prema romskoj zajednici i ujedno osluškujemo potrebe romske zajednice na lokalnom nivou”, rekao je Nikolić.  

Predstavnici Gradske uprave na prijemu su naglasili da je jedan od najvažnijih dokumenata na lokalnom nivou u ovoj oblasti “Strategija za unapređenje položaja Roma i Romkinja 2016-2026.”, koja ima za cilj njihovu punu inkluziju.  

Pod punom inkluzijom smatra se očuvanje svih tradicionalnih vrednosti jednog naroda, prevencija diskriminacije i postavljanje jasnih i povezanih javnih politika u oblasti obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstva i socijalne zaštite.  Pred nama je u naredne dve nedelje realizacija jednog velikog projekta sa NALED-om u okviru koga će 35 Roma i Romkinja biti radno angažovano”, rekla je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović.

Grad Kragujevac je pre par dana kroz projekat ROMACTED nagradio novčanom čestitkom u iznosu od po 20.000 dinara 18 srednjoškolaca i 12 studenata romske populacije sa najboljim postignućima i odličnim vladanjem. 

Inače, to je bila poslednja aktivnost ROMACTED programa Saveta Evrope i Evropske unije u kome je grad Kragujevac učestvovao u poslednje tri godine. Značajnu podršku u aktivnostima je u saradnji sa partnerima pružila Nemačka razvojna saradnja GIZ preko projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa. 

Iz Gradske uprave najavljuju da će uoči Vidovdana novčanom čestitkom nagraditi i osnovce kao vid prevencije osipanja iz obrazovnog sistema.