Info

Obeležena 101. godišnjica proboja Solunskog fronta, jedne od najvećih pobeda srpske vojske u istoriji

Autor: InfoKG
15:00 | Ponedeljak, 16 09 2019

Polaganjem venaca kraj Spomenika palim Šumadincima obeležena je godišnjica proboja Solunskog fronta. 

U znak sećanja na hrabre srpske vojnike koji su pre 101 godinu, probojem Solunskog fronta oslobodili Srbiju, vence su položili, pripadnici Vojske Srbije, članovi udruženja, predstavnici lokalne samouprave. 

Proboj Solunskog fronta smatra se jednom od najvećih pobeda srpske vojske u istoriji. I ne samo zbog toga, ovaj datum u našoj istoriji ima još veći značaj zbog žrtava srpskih vojnika, za koje i onda i danas znamo, nisu bile uzaludne. Ostale su urezane u istoriju Velikog rata i imale veliki značaj za stvaranje nove države, ali i za današnju modernu srpsku državu. Polaganjem venaca odajemo zahvalnost i poštovanje svim palim borcima za oslobođenje Srbije, rekao je Ratko Tomašević, član Gradskog veća.

Te 1918. godine 15. septembra na Solunskom frontu, srpska vojska je uz svoje saveznike, mnogo veće i jače države, kao i u svim ratovima do tada, bila nosilac najžešćih bitaka i ratova sa ogromnim gubicima. Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920 ”Vojvoda Radomir Putnik” iz godine u godinu obeležava značajne datume i sećanjem na važne događaje, ratove i žrtve koje su ratovi odneli čuvamo srpsku istoriju, rekao je Marko Kovač, pukovnik u penziji i član Udruženja.