Info

Obeleženi Međunarodni dan znakovnih jezika i Međunarodna nedelja gluvih

Autor: InfoKG
14:00 | Sreda, 25 09 2019

Povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodne nedelje gluvih, u Gradskoj upravi organizovan je prijem za predstavnike Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga.

Prema rečima Biljane Milanović, predsednice Udruženja, ove godine pored lokalnih i nacionalnih projekata, udruženje je dobilo i evropski ReLOaD projekat u okviru kojeg će biti izrađena mobilna aplikacija za poziv Hitne pomoći i policije kao i edukacija zdravstvenih radnika.

Ove godine odobren nam je veliki ReLOaD projekat, zbog čega smo veoma ponosni jer njegovom realizacijom dobićemo ono što je za nas zaista bitno a to je izrađena mobilna aplikacija za poziv službe Hitne pomoći i policije. Pored toga, edukacija zdravstvenih radnika, projekat Moja Srbija na znakovnom jeziku koju podržava grad Kragujevac, Moja radionica znakovnog jezika, su samo neki od projekata koje realizujemo a to je način da se osećamo potpuno ravnoporavnim sa čujućim građanima. Želimo da se što više takvih pozitivnih primera dešava i da se nastavi u razvijanju usluga, Suzana Maslać – Matović, sekretar Udruženja gluvih i nagluvih.

Saradnja Udruženja gluvih i nagluvih sa lokalnom samoupravom grada Kragujevca oličenje je dobre prakse i ne samo zbog te, već i saradnje sa ostalim udruženjima i organizacijama, grad Kragujevac nosi epitet primera dobre prakse, kaže dr Damnjanović, resorna članica Gradskog veća. Svojim radom i kontinuiranim aktivnostima udruženje pokazuje brigu o svojim korisnicima. Upravo o ovakvim datumima i kampanjama javnosti želimo da ukažemo na njihove potrebe i da je odgovorna lokalna zajednica kao stabilan partner veoma važan faktor u funcionisanju ovakvih i sličnih udruženja. Sve ostalo je njihov doprinos, njihova snaga i sposobnost, poštovanje zakona i zajednička briga da sve to sprovedemo u delo, dodala je ona.