InfoFoto: kragujevac.rs

Obeleženo 100 godina od oslobađanja Kragujevca u Prvom svetskom ratu

Autor: InfoKG
16:00 | Petak, 26 10 2018

Polaganjem venaca kraj Spomenika palim Šumadincima obeleženo je sto godina od oslobođenja Kragujevca u Prvom svetskom ratu. Vence su kraj spomenika položili predstavnici lokalne samouprave, Komande garnizona, članovi udruženja i političkih stranaka.

Kragujevac danas obeležava veliki jubilej. Tokom Prvog svetskog rata Srbija je izgubila više od milion stanovnika, vojnika i civila, u borbama protiv znatno moćnije sile. Danas smo ovde da se poklonimo njihovom junaštvu i odamo poštu onima koji su nesebično dali svoje živote”, rekao je pomoćnik gradonačelnika, Stefan Nikezić.

Kragujevac je u Prvom svetskom ratu podneo velike lјudske žrtve i pretrpeo materijalna razaranja. Izgubio je 15 odsto stanovništva. Samo na bojnom polјu, kako je zabeleženo, palo je više od 400 oficira, podoficira i vojnika iz Kragujevca. Oslobođen je 26. oktobra 1918. godine.

Spomenik palim Šumadincima postavlјen je 1932. godine i delo je poznatog vajara Antuna Augustinčića. Građen je na krstastoj osnovi, a na postamentu su četiri grupe figura livene u bronzi koje su posvećene palim borcima u ratovima za oslobođenje od 1804. do 1918. godine. Iz sredine postamenta izdiže se stub na čijem je vrhu smeštena statua devojke, livena u bronzi, koja u ruci drži krunu.