Info

Obleženo 630 godina od Boja na Kosovu

Autor: InfoKG
09:30 | Subota, 29 06 2019

Minutom ćutanja i polaganjem venaca kraj spomenika pripadnika Šumadijske divizije na starom vojničkom groblju u Šumaricama, odata je počast srpsim ratnicima, a povodom Vidovdana, odnosno 60. godišnjice Kosovskog boja. 

Vence su položile delegacije Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine, Udruženja potomaka Srbije, Vojske Srbije, Grada Kragujevca.

Obeležavanje Vidovdana, verskog praznika koji slavi Srpska pravoslavna crkva ali i Republika Srbija kao državni praznik u spomen na Kosovsku bitku koja se 28. juna 1389. godine odigrala na Gazimestanu, predstavlja sećanje na poginule ratnike i heroje u svim ratovima. Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine obeležavanjem značajnih datuma u istoriji naše države i drugim manifestacijama i aktivnostima neguje sećanje na sve ratnike stradale u ratovima za oslobođenje Srbije, rekao je Milan Vujčić, predsednik Udruženja i saopštio da je odnedavno ono ponelo ime slavnog Kragujevčanina i velikog srskog vojskovođe Radomira Putnika.

Nakon polaganja venaca na Starom grobnju u Šumaricama članovi Udruženja posetili su centralnu manifestaciju obeležavanja Vidovdana u Lužnicama.

Galerija slika