Info

OBRAZAC i INSTRUKCIJE za isplatu penzija licima kojima novac "leže" na tekući račun, a ne mogu da napuštaju kuće

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 26 03 2020

Narodna banka Srbije objavila je instrukcije o načinu privremene isplate drugog dela penzija za februar, za lica sa navršenih 65 i više godina. Reč je o onima koja zbog starosne granice imaju zabranu kretanja, penziju primaju na tekući račun otvoren kod banke, a nemaju ovlašćena lica za raspolaganje tim sredstvima. Do svog novca moći će na dva načina - davanjem privremenog ovlašćenja ili dostavom na kućnu adrsu u saradnji sa JP „Pošta Srbije“.

Ovom instrukcijom privremeno se uređuje način isplate penzija za lica sa navršenih 65 i više godina godina koja penziju primaju na tekući račun otvoren kod banke, a koja nemaju ovlašćena lica za raspolaganje sredstvima na tom računu.

U periodu važenja zabrane kretanja za korisnike (osobe sa navršenih 65 i više godina) banka je dužna da omogući korisnicima isplatu penzija na jedan od sledeća dva načina za koje se korisnik opredeli: isplatom penzije u prostorijama banke ovlašćenom licu, na osnovu jednokratnog punomoćja ili isplatom penzija na kućnu adresu korisnika u saradnji sa JP „Pošta Srbije“. 

Korisnik se može izjasniti za jedan od načina isplate penzije pozivom posebne telefonske linije banke za komunikaciju s korisnicima, otvorene za ovu namenu, pri čemu je dužan i da navede iznos novčanih sredstava koji bi mu bio isplaćen na jedan od tih načina. 

Takođe, korisnik se putem telefonske linije može izjasniti o tome da ne želi da mu penzija bude isplaćena u skladu s ovom instrukcijom (npr. poseduje platnu karticu koju može dati osobi od poverenja ili na drugi način raspolaže sredstvima s računa). 

Isplata penzije vrši se ovlašćenom licu po punomoćju, uz obavezu davanja banci primerka tog punomoćja i stavljanja na uvid ličnih dokumenata ovlašćenog lica i korisnika. 

Punomoćje se može dati na obrascu koji je odštampan uz ovu instrukciju ili u slobodnoj formi, na papiru A4 formata, a i u tom slučaju to punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca. 

Za isplatu penzija na kućnu adresu korisnika, banke će pripremiti vrednosne pošiljke na iznos za koji se korisnik opredelio, a JP „Pošta Srbije“ postaraće se za dostavu, bez ikakve naknade, sprovođenjem preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja infekcije korona virusom.

Radi sprovođenja odredaba ove instrukcije, banka je dužna da obezbedi ažurne adresne podatke korisnika u svojoj bazi. Ako adresni podaci korisnika nisu tačni, JP „Pošta Srbije“ dužna je da pošiljku odmah vrati banci. 

Instrukciju NBS u celosti, kao i obrazac za ovlašćenje, možete pronaći OVDE.