InfoFoto: Petar Miljković

"Od 5 miliona" u Kragujevcu dvestotinak građana, obratili se Čedomir Antić i Borko Stefanović (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
10:05 | Nedelja, 12 05 2019

Protest "1 od 5 miliona" održan je sinoć u Kragujevcu 18. put, tradicionalnom šetnjom od Robne kuće "Beograd" do Đačkog trga, sada već i sa tradicionalno malim brojem okupljenih - oko 200. Prisutnima su se obratili istoričar i funkcioner Narodne stranke Čedomir Antić i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović. Zanimljivo je da je za sinoć prethodnog vikenda najavljen veliki skup sa učesnicima iz više gradova, koji je trebalo da se zove "Prava budućnost Srbije", ali je otkazan, kako su pisali organizatori po druptvenim mrežama, zbog "raznih opstrukcija". 

Na Đačkom trgu zatražena je smena aktuelne vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kome je pripisan epitet nesposobnog i to da vladavinu koristi kao sopstvenu terapiju. Antić je upitao Kragujevčane "da li je grad kraguja, prestonica srpske kneževine, postao donja Bajčetina ili će postati gornji Čipuljići"? Uveren je da bi se zemlja za godinu dana vratila na pravi kolosek, a da vlast treba da nadziru upravo sami građani.

"Ovaj grad je dao velike ljude, doneo slobodu, samoupravu, industrijski napredak… Sloboda i pravda neće pasti s neba. Sami je moramo oteti i uzeti. Ovaj veliki i ponosni grad dočekao je da ga vode oni koji nisu dobri čak ni za Srpsku naprednu stranku", rekao je Borko Stefanović.

Podsetimo, prvi organizovani protesti bili su znatno masovniji u odnosu na okupljanja poslednjih par vikenda. Tada su to bili spontani građanski protesti i učesnici su očigledno pokazivali nadu da njihove protstne šetnje mogu postići cilj. Nadalje, se priključio i jedan deo opozicije, a organizatori su sve više i više gubili kompas, pa se čestito nije ni znalo ko su i ima li ih uopšte. Naroda je na protestima bilo sve manje, da bismo došli do svega stotinak okupljenih prošlog vikenda. To otvara brojna pitanja, između ostalih, (ne)ozbiljnost organizacije, veru u opoziciju, veru u same promene...

Foto: Petar Miljković

Izjave govornika preuzete sa: Glas Šumadije

Galerija slika