Info

Od danas na snazi RIGOROZNIJE MERE za usporavanje širenja virusa COVID 19

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Utorak, 24 11 2020

Rigoroznije mere, koje bi trebalo da uspore širenje virusa COVID 19, na snagu su stupile danas. 

Nove protivepidemijske mere su:

- Skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. Ova odluka odnosi se i na pozorišta i bioskope. Izuzete su prodavnice prehrambene robe, kućna dostava hrane, benzinske pumpe, kiosci.

- Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

- Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

- Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

- Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

- Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Navedene mere su oročene na period od 10 dana i biće iznova razmotrene u skladu u sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.