Info

Od Nemaca "pelcer" za rešavanje problema sa aerozagađenjem

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Utorak, 12 03 2019

U Kragujevcu boravi delegacija stručnjaka za ekologiju i saobraćaj iz nemačkih gradova Hagen i Hajdelberg, koji će pomoći Gradu u rešavanju problema održivog razvoja i zaštite životne sredine, a naročito zagađenja s kojima se svakodnevno suočava.

Gosti našeg grada su predstavnici mreže The Community of Practice for Sustainable Urban Development – Connective Cities. Ovu mrežu osnovala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ koja se bavi rešavanjem ekoloških problema, a naročito urbanog života i zagađenja.

"Mi smo organizacija koja se bavi svim pitanjima vezanim za održivi urbani razvoj, a ideje koje razvijamo sprovodimo u praksi. U Kragujevac smo došli na poziv predstavnika grada sa kojima su prošle godine razmenili stavove i razmišljanja na radionici u Gruziji, a naša želja dodao je da probamo da rešimo probleme održivog razvoja i zaštite životne sredine, a naročito zagađenja s kojima se Kragujevac svakodnevno suočava", rekao je Manfred Poppe iz nemačke razvojne organizacije.

Predstavnike GIZ-a i gradova Hagen, dr Ralf-Rainer-a Braun-a, načelnika odeljenja za životnu sredinu i Hajdelberga, mr Alexander-a Thewalt-a, načelnika odeljenja za saobraćaj primio je Zoran Prokić, član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine, koji ih je ovom prilikom upoznao sa aktivnostima koje grad Kragujevac u saradnji sa institucijama, javnim komunalnim preduzećima i udruženjima sprovodi u oblasti zaštite životne sredine.

Imajući u vidu da je u nemačkim gradovima, saobraćaj dominantan izvor aerozagađenja fokus posete i razgovora sa stručnjacima iz Nemačke biće aerozagađenje, rečeno je tom prilikom.

"Od posete očekujemo da čujemo primere dobre prakse iz nemačkih gradova i iskustva o načinima borbe sa aerozagađenjem koje oni primenjuju, kako bi reorganizacijom i poboljšanjem saobraćaja smanjili aerozagađenje u našem gradu", rekao je Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine.