Info

Od obećane obnove 22 fasade, ZAVRŠENA TEK JEDNA, revitalizacija druge se odužila - Evo šta kažu iz Gradske uprave

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Utorak, 28 03 2023

Grad Kragujevac najavio je 2020. godine revitalizaciju 22 fasade na objektima koji su spomenici kulture u starom gradskom jezgru. U prvoj fazi, trebalo je da bude obnovljeno njih 9 i to u toku 2021. godine. Ipak, svedoci smo da je do danas završena samo jedna - na zgradi nekadašnje Prosvete, te da su i dalje u toku radovi na takozvanoj zgradi sa atlasima, preko puta Spomenika štafeti. Obećanja nisu ispunjena, a računica kada će 22 fasade zasijati u punom sjaju ako se radi ovim tempom, gotovo da je nemoguća. 

"Pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture 22 fasade u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i 27. marta, biće osvežene autentičnim bojama koje su u više navrata menjane tokom 20. veka. U planu je da se nastavi sa obnovom starih fasada i u ostalim delovima grada, a ne samo u najužem gradskom jezgru", najavljeno je još 2020. godine. 

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac je izradio studiju revitalizacije 22 zgrade u starom gradskom jezgru.

Pored toga što estetski narušavaju izgled grada, mnoge od fasada ugrožavaju i bezbednost korisnika, isticali su tada nadležni u svojim izjavama.

U proleće 2021. gradska vlast iznela je očkivanje da se tokom te godine obnovi 9 fasada, što je trebalo da bude prva faza projekta. Plan je bio sledeći: tri najveće su zgrada sa atlasima preko puta Spomenika štafeti, zgrade poznate kao Prosveta i Peko (od njih je trebalo početi), kao i još šest ka Pioniru sa te strane ulice.

Tek krajem oktobra 2021. godine uz fasadu zgrade nekadašnje Prosvete počelo je postavljanje skela, a rok za završetak radova bio je 120 radnih dana. Kada je posao bio gotov (jula 2022.), prisetimo se, gradonačelnik Nikola Dašić teatralno je, nezadovoljan izvedenim radovima, odbio da u zakazano vreme izađe pred medije i zvanično proglasi kraj istih. Smetala mu je neravna fasada. 

Tek u martu 2022. godine počeli su radovi i na fasadi takozvane zgrade sa atlasima, preko puta Spomenika štafeti. Rok za završetak radova je 150 dana. Revitalizacija ove fasade, kao što je svim Kragujevčanima poznato, nije gotova ni posle tačno godinu dana.

Najavljeni radovi na fasadi zgrade „Peka“ (u kojoj se nalazi pekara „Jevtić“), kao što znamo, još uvek nisu ni počeli.

I to je to. 

Ne samo da u 2021. godini 9 fasada nije dobilo novi sjaj, nego u 2023. imamo završenu tek jednu.

Kontaktirali smo Gradsku upravu za razvoj i investicije: Tokom 2021. godine najavljena je sanacija ukupno 22 fasade, za samu 2021. godinu najavili ste 9. Ipak, do danas, završena je jedna i rekonstrukcija druge je u toku. Zbog čega radovi ne teku prema najavljenoj dinamici? Kada će biti završena sanacija fasade zgrade sa atlasima koja je u toku? Koliko fasada ćete obnoviti u ovoj godini? Ovim tempom, kada očekujete da se obnove sve 22 fasade?

Dobili smo pomalo čudan odgovor od načelnika Dejana Ružića, da on u vreme kada je najavljena sanacija fasada nije bio deo Gradke uprave i javnog sektora uopšte, pa ne može da odgovori na naša pitanja. 

Ono što je iz njegovog dopisa ipak korisna informacija je da za zgradu Peko još uvek nije došlo do zaključenja ugovora o izvođenju radova na sanaciji fasade, iako je izrađena projektno-tehnička dokumentacija. Razlog je što nije pribavljena saglasnost imaoca prava svojine na posebnim delovima, jer je vlasnik preminuo. 

On je prokomentarisao i radove na fasadi takozvane zgrade sa atlasima. Ukratko rečeno, malter je takav da se ne može ugrađivati ako temperatura duži vremenski period nije viša od 5 stepeni. Problem leži i u velikom broju elekstro kablova na objektu, koji su potencijalna opasnost za radnike i prolaznike, te se prvo moraju izmestiti. Prilikom obijanja fasade, uočeno je da je ona u znatno lošijem stanju nego što se mislilo, te je obim radova znatno uvećan. Oni će, prema Ružićevim rečima, biti završeni krajem juna tekuće godine, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni.

- Za preostale fasade koje je potrebno sanirati zaključivaće se pojedinačni ugovori. Na dinamiku izvođenja radova uticaće budžet, a godišnje je planirano ukupno 100 miliona dinara, navode iz Gradske uprave.