InfoFoto: Arhiva - Printscreen - N1

Odložen generalni štrajk u fabrici Fiat Plastic

Autor: InfoKG
11:00 | Sreda, 17 02 2021

Zaposleni u fabrici Fiat Plastic, koja proizvodi branike za automobil Fiat 500L, uprkos ranijim najavama danas neće stupiti u generalni štrajk zbog smanjenja zarada, rekao je Beti predsednik Štrajkačkog odbora u toj firmi Zoran Miljković.

On je rekao da se „menja taktika” i da će štrajk otpočeti onog dana kada bude nastavljena proizvodnja 500L u sestrinskoj kompaniji FCA Srbija u Kragujevcu (FCA).

Zaposlenima u FCA je rečeno da danas ne dolaze na posao u obe smene, a razlog je štrajk koji smo najavili u Fijat plastiku. Ako danas budemo štrajkovali, to neće imati efekta, pa smo odlučili da aktiviramo generalni štrajk onog dana kada se nastavi proizvodnja 500L u FCA”, rekao je Miljković.

On je rekao da kada u fabrici Fiat Plastic bude obustavljena proizvodnja branika i radnici FCA će zbog toga morati da idu kući, odnosno staće proizvodnja 500L.

Prema rečima Miljkovića, radnici Fiat plastika danas će raditi uobičajeno u dve smene.

Zaposleni u fabrici Fiat Plastic započeli su 12. januara održavanje jednočasovnog štrajka upozorenja, jer im je poslodavac, smatraju neopravdano, smanjio zarade. Regres je umanjen za više od 50 posto, dok se za dane plaćenog odsustva isplaćuje naknada od 60 odsto, što je manje nego za kolege u Fiatovoj fabrici automobila, gde je naknada od 65 odsto.

Kako su ranije naveli u Štrajkačkom odboru, to je ukupno oko 15.000 dinara manje mesečno za radnike u Fiat plastiku.

Zaposleni ne traže veće plate niti bolje uslove rada, već samo da im vrate ono što su im uzeli od 1. januara 2021. godine.

Početkom februara propali su pregovori sa poslodavcem u vezi za zahtevima Štrajkačkog odbora.

Kako su tada naveli u Štrajkačkom odboru, za poslodavca je, pre svega, bilo neprihvatljivo da regres bude vraćen na “staro”. 

Izvor: Agencija Beta, nacionalni mediji