InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Održan Dan inovacija (FOTO)

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 07 06 2023

Na Šumadija sajmu je, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, a u saradnji sa Univerzitetom u Kragujevcu, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Fondom za inovacionu delatnost, održan Dan inovacija koji je okupio predstavnike naučno tehnološke zajednice, IT i AI svetskih i domaćih kompanija.

U prisustvu ambasadora Izraela Jahela Vilana, predstavnika ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, Dan inovacija otvorio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.  

- Ovo je još jedan veliki dan za Kragujevac, kojim ovaj grad nastavlja da se pozicionira kao jedan od najvažnijih tehnološko inovacionih centara u regionu i Evropi. Zajedničkim snagama i velikim trudom, Kragujevac je od industrijskog grada postao jedan od glavnih centara sofisticiranih industrija. Zahvaljujući investicijama države, ali i znanju i marljivosti svojih sugrađana, ovaj grad poslednjih godina pokazao je da u potpunosti može da stane rame uz rame sa infrastrukturno i kadrovski razvijenim evropskim gradovima. Dan inovacija promoviše razvoj IT industrije i Kragujevac kao grad inovacija i očekujem da u narednim godinama preraste u sajam inovacija, rekao je Jovanović.

Ambasador Izraela u Republici Srbiji Jahel Vilan izrazio je zadovoljstvo što se na Danu inovacija u Kragujevcu promovišu IT sektor i preduzetništvo u ovoj oblasti. Sa Državnim data centrom, Inovacionim distriktom, naučno tehnološkim parkom i Centrima izvrsnosti, Kragujevac će postati centralna tačka sajber tehnologije, smatra amabasador. Podsetivši da je sve više izraelskih IT kompanija koje otvaraju svoje kancelarije, ambasador Vilan je rekao da će Izrael nastaviti da podržava Srbiju u razvoju sajber kapaciteta i svim ostalim poljima, kako bi partnerski zajedno reagovali na izazove u sajber tehnologiji.  

Bilaternali odnosi dve zemlje predstavljaju dobar primer zajedničke saradnje, poštovanje i win-win saradnje u svetu, rekao je predstavnik ambasade Narodne Republike Kine, Wang Xiaolong, naglasivši da su kruna te saradnje nauka, tehnologija i inovacije. On je podsetio na Sporazum na poljima nauke, tehnologija i inovacija koji su Vlade dve zemlje potpisale 2009. godine sa ciljem da se aktivno podržavaju i promovišu naučnici i preduzetnici u tim oblastima i rade na zajedničkim istraživanjima i razvoju koji doprinose ekonomskom razvoju građana obe zemlje. Veštačka inteligencija, klaud i bio tehnologija su novi krug tehnološke revolucije širom sveta.

Galerija slika